16/05/2017

Aigües de Barcelona finançarà un estudi que avaluarà la qualitat biològica del riu Llobregat

$imgAlt

Fa prop de 30 anys que la UB i Aigües de Barcelona treballen conjuntament en l¿anàlisi de la qualitat de l¿aigua a la conca del riu Llobregat

Aigües de Barcelona i la Universitat de Barcelona (UB) han signat un conveni en virtut del qual la companyia finançarà un estudi que pretén avaluar la qualitat biològica de les aigües fent servir mètodes moleculars. La nova tècnica permetrà l'estudi directe dels organismes i la seva relació amb la qualitat de l'aigua de forma més precisa. És la primera vegada que es farà un treball com aquest a l'estat espanyol.

El rector Joan Elias, en nom de la UB, i el director general d'Aigües de Barcelona, Ignacio Escudero, han signat aquest matí un conveni de col·laboració en virtut del qual l'empresa aportarà trenta mil euros per finançar l'estudi «Comparació del cost econòmic utilitzant tècniques morfològiques (tradicionals) o moleculars (futures) per a l'avaluació de l'estat ecològic dels rius», que realitzarà el grup de recerca FEM (Freshwater Ecology and Management) de la Universitat de Barcelona.

L'estudi té l'objectiu d'analitzar la qualitat biològica de les aigües del riu Llobregat fent servir mètodes moleculars. Fins ara, per identificar la qualitat biològica de les aigües, en compliment de la Directiva Marc d'Aigües, sempre s'ha fet servir la taxonomia tradicional (que utilitza la morfologia externa, la forma del cap o de les brànquies i la genitalia dels adults), cosa que fa que resulti molt llarg i car fer una llista d'espècies que viuen en un riu i calcular la seva diversitat.

Amb la metodologia molecular, que empra el codi genètic dels individus a classificar i és la que proposa l'estudi, es preveu que es podrà fer aquesta llista de forma molt més extensa i fiable, i a un cost fins i tot inferior a la metodologia que es feia servir fins ara. Això permetria fer més i millors anàlisis de la qualitat de l'aigua i identificar les espècies més sensibles i intolerants a la contaminació que podrien ser objecte de preservació de cara al futur.

Fa prop de 30 anys que la UB i Aigües de Barcelona treballen conjuntament en l'anàlisi de la qualitat de l'aigua a la conca del riu Llobregat. De fet, aquesta col·laboració va contribuir a establir el primer índex de qualitat biològica d'aquest riu, i és una mostra del compromís de totes dues entitats per la innovació constant en l'àmbit de la qualitat de l¿aigua. Més recentment, el 2015 la companyia va patrocinar la biografia científica del Dr. Ramon Margalef, un dels científics més productius i citats del món en l'àmbit de l'ecologia.

Vés enrere