null Aigües de Barcelona i Cetaqua reben el consorci de STOP-IT, iniciativa per garantir la seguretat dels sistemes del cicle integral de l'aigua a Europa

Barcelona reuneix més de 60 representants d'una trentena d'entitats participants en el projecte Horitzó 2020 STOP-IT, després d'un any de crear-se aquest consorci format per operadores, centres de recerca i indústries d'Alemanya, Bèlgica, Espanya, Grècia, Holanda, Israel i Noruega.

En aquesta iniciativa col·laborativa de quatre anys de durada es desenvoluparà una plataforma tecnològica per garantir la seguretat dels sistemes del cicle integral de l'aigua davant d'atacs intencionats físics i cibernètics.

La trobada a la ciutat comtal, organitzada per Aigües de Barcelona i Cetaqua (el seu Centre Tecnològic de l'Aigua cofundat juntament amb la UPC i el CSIC), tots dos socis del projecte, va començar el dilluns 18 de juny i va finalitzar l'endemà. Va incloure una visita al Centre de Control Operatiu (CCO) d'Aigües de Barcelona a Collblanc i la seva plataforma de sensors. En aquesta reunió del consorci del projecte europeu Horitzó 2020 STOP-IT, s'han revisat els avenços obtinguts durant el primer any d'execució i s'han decidit els següents passos a seguir en aquesta missió per assegurar la resiliència i seguretat dels sistemes del cicle integral de l'aigua.

Amb aquest esforç comú d'intercanvi de coneixements, es desenvoluparà un marc de gestió i operació que permetrà avaluar i prevenir l'impacte de potencials ciberatacs i atacs físics deliberats, detectar-ne la presència i mitigar-ne les conseqüències. A les instal·lacions d'Aigües de Barcelona, es durà a terme un dels quatre casos d'estudi en què es testaran les tecnologies desenvolupades al llarg del projecte. Els altres tres casos d'estudi es desenvolupen a Oslo kommune (Noruega), Berlin Wasserbetriebe (Alemanya) i Mekorot (Israel).

Paral·lelament, Cetaqua ha liderat la recollida d'informació sobre com les operadores participants en l'STOP-IT asseguren la resiliència i seguretat dels sistemes del cicle integral de l'aigua davant de possibles amenaces en l'actualitat. A partir d'aquests coneixements, es podran dissenyar estratègies i desenvolupar eines de protecció per augmentar la capacitat de resposta de les operadores d'aigua davant d'una amenaça. D'altra banda, es comprovarà la replicabilitat de les tecnologies seleccionades en altres operadores petites i mitjanes, com és el cas d'Emasagra a Espanya.

Durant els propers tres anys, empreses i centres d'R+D+I d'alt nivell, inclosos Eurecat, ATOS, OYLO i Worldsensing a Espanya, col·laboraran en el desenvolupament de solucions tecnològiques enfocades a la prevenció, detecció i mitigació dels atacs a les infraestructures clau de l'aigua. Les diferents tecnologies que es provaran i desenvoluparan van des de mètodes online de detecció de contaminació intencionada en l'aigua, fins a la tecnologia Blockchain per protegir grans volums de dades en temps real, passant per la visió artificial per a detecció d'intrusisme a les instal·lacions. Els resultats finals d'aquest treball col·laboratiu liderat pel centre noruec SINTEF, d'Oslo, estan previstos per a l'any 2021.

Més sobre STOP-IT

El projecte STOP-IT (Strategic, Tactical, Operational Protection of water Infrastructure against cyber-physical Threats) està liderat per SINTEF (Oslo, Noruega) i hi participen com a socis: Berliner Wasserbetriebe, Hessenwasser, IWW i RIURE (Alemanya); DeWatergroep, PNO Innovation i WssTP (Bèlgica); Aigües de Barcelona, ¿¿ATOS, Cetaqua, Emasagra, Eurecat, OYLO i Worldsensing (Espanya); ICCS (Grècia); KWR (Països Baixos); Aplicatzia, Mekorot, Technion (Israel); Bergen Kommune i Oslo Kommune Vann- Og Avløpsetaten i Mnemonic (Noruega).

Aquest projecte està cofinançat pel Programa de Recerca i Innovació Horizon 2020 de la Unió Europea.

Web: https://stop-it-project.eu/

Twitter: @STOPIT_Project

LinkedIn: @ stop-it-project