El blog d'Aigües de Barcelona

On podràs estar al corrent de totes les novetats de la teva aigua.

Blocs

Conscienciar sobre aigua i canvi climàtic a la COP25

Com a experts en el cicle integral de l’aigua, hem estat presents en diverses xerrades encaminades a demostrar com les noves tecnologies són ja aliades a aportar solucions als canvis que estem patint en la climatologia.

La setmana passada es va inaugurar la conferència pel clima COP25. Com a experts en el cicle integral de l’aigua, hem estat presents en diverses xerrades encaminades a demostrar com les noves tecnologies són ja aliades a aportar solucions als canvis que estem patint en la climatologia.

Però, per nosaltres, la ciència i la tecnologia per si soles no podran aportar una solució global i absoluta al problema. Necessitem ara més que mai fer bandera de l’ODS17, que parla de com teixir aliances entre governs, sector privat i la societat civil per aconseguir l’èxit. El canvi climàtic té un impacte en el nostre dia a dia i l’aigua serà un tema fonamental en el nou paradigma.

Maria Salamero parlant a la COP25

El subministrament d’aigua en climes futurs incerts

Maria Salamero, Directora d’Estratègia de Sostenibilitat d’Aigües de Barcelona, va participar en una conferència sobre el subministrament d’aigua en climes futurs incerts i va apostar per la reutilització de l’aigua com a recurs per fer front al canvi climàtic.

Es preveu que l’any 2050, el 70% de la població mundial visqui a grans zones urbanes. A més, disposem de patrons meteorològics que indiquen que, a Catalunya, plourà menys a les capçaleres dels rius però, quan plogui, serà de manera més intensa. Els períodes de sequera donaran pas a inundacions sobtades.

Per aquest motiu, des d’Aigües de Barcelona, apostem per l’economia circular i ja treballem en projectes per aconseguir la regeneració de l’aigua. Volem imitar la natura (que regenera l’aigua contínuament des de l’inici dels orígens de la Terra). D’aquesta manera, l’aigua pot esdevenir un recurs disponible sempre, i no només quan ha plogut i estan els embassaments plens. Durant aquest any, ja hem posat en marxa, juntament amb l’Agència Catalana de l’Aigua i el Departament de Salut de la Generalitat, diverses proves pilot que demostren l’efectivitat del projecte de reutilització.

La innovació per a la conscienciació contra el canvi climàtic

D’altra banda, Maria Salamero també va intervenir en la conferència titulada “Narratives per al canvi”, on va explicar com a cas d’èxit el projecte de realitat virtual immersiva dut a terme a Barcelona durant 2 anys per conscienciar contra el canvi climàtic: The Zone of Hope. Aquesta exposició és un exemple d’èxit d’innovació comunicativa i ús de noves tecnologies per aconseguir conscienciar la ciutadania i actuar contra el canvi climàtic.

Amb gairebé 50.000 visitants, el 20% dels quals han estat alumnes de secundària i batxillerat, The Zone of Hope impactava els visitants gràcies a l’ús de les darreres tecnologies i els urgia a actuar. Salamero va explicar les claus de l’èxit d’aquest projecte: un coneixement científic rigorós, amb implicació d’experts i centres de recerca, multisensorial i personalitzat, que permetia viure els efectes del canvi climàtic en primera persona en un entorn identificable.

Maria Monzó parlant a la COP25

Com a impulsors d’aliances i ferms creients que el talent ha de ser també imprescindible a l’hora de buscar solucions que permetin mitigar els efectes del canvi climàtic, també vam organitzar una conferència sobre innovació oberta, en la qual diverses empreses i start-ups que treballen en la transició ecològica van poder explicar els seus projectes. Maria Monzó, Directora d’Innovació d’Aigües de Barcelona, va moderar el debat.