El blog d'Aigües de Barcelona

On podràs estar al corrent de totes les novetats de la teva aigua.

Blocs

Sí, soc defensor/a del medi ambient

Si la frase “els petits canvis són poderosos” et diu alguna cosa, és que coneixes el Capità Enciam, un dels personatges més mítics de la televisió que protagonitzava una sèrie dirigida als nens i nenes en què parlava d’hàbits ambientals saludables.

Si la frase “els petits canvis són poderosos” et diu alguna cosa, és que coneixes el Capità Enciam, un dels personatges més mítics de la televisió que protagonitzava una sèrie dirigida als nens i nenes en què parlava d’hàbits ambientals saludables, en una època en què encara no s’havia estès ni generalitzat la preocupació per l’acció humana sobre el medi. Els seus consells en pro de la sostenibilitat continuen vigents i sent molt necessaris, un quart de segle més tard.

Tenir cura del medi ambient és una qüestió que ens implica a tots. Justament per això, per homenatjar totes aquelles persones, sovint anònimes, que dediquen bona part de la seva vida a la conscienciació ciutadana i a la lluita per preservar el medi ambient, es va establir el 17 de juliol com el dia del Defensor del Medi Ambient.

Avui, encara hi ha moltes petites accions, molts petits gestos que podem incorporar al nostre dia a dia per sumar en la defensa del planeta i contra el canvi climàtic. Perquè cada gota compta i tots som importants en la defensa del medi ambient.

Comptem amb tu en la defensa del medi ambient? La meteoròloga Mònica Usart t’explica què pots fer per ser defensor o defensora del medi ambient.

 

Mobilitat: Evita al màxim el cotxe d’ús privat o comparteix vehicle. Mou-te en transport públic tant com puguis i en vehicles no contaminants com la bicicleta, el patinet o els elèctrics. Agafa avions només en cas de necessitat (hi ha altres maneres de viatjar i també tecnologia que evita les reunions presencials).

Energies: Fes servir fonts renovables per generar calor i electricitat a casa. Pren mesures per augmentar l’eficiència energètica (com aïllar portes i finestres, ajustar la temperatura de la calefacció i de l’aire condicionat, estendre a l’aire lliure i rentar la roba a baixa temperatura, per exemple).

Comunitat/societat: Implica l’empresa, l’escola i les comunitats on et sents compromès en la lluita contra el canvi climàtic i fes campanya de sensibilització allà on vagis. Interessa’t i informa’t per conèixer què diu la ciència sobre el fenomen. Protegeix la biodiversitat i preserva les espècies en perill d’extinció. Tria vacances i escapades que siguin respectuoses amb el medi ambient.

Les tres erres: Reutilitza al màxim i recicla fins l’últim residu que generis. Aposta només per productes de km 0 i compra a granel per reduir residus. Exigeix conèixer la petjada de carboni dels productes que compris.

Cura i estalvi d’aigua: Fes servir l’aigua com si fos un bé preuat, que és precisament el que és. Redueix el consum d’aigua, reaprofita l’aigua de la pluja per rentar el cotxe o regar les plantes, no facis servir ni una gota d’aigua per descongelar aliments ni deixis l’aixeta oberta quan et rentis les mans o les dents. Més consells d’estalvi d’aigua a aquest link del web.