El blog d'Aigües de Barcelona

On podràs estar al corrent de totes les novetats de la teva aigua.

Blocs

48h Open House: descobrir el patrimoni arquitectònic que ha dut aigua a Barcelona des del 1909  

El Museu de les Aigües obre al públic, per primera vegada i de manera excepcional, espais de gran valor patrimonial com el soterrani de la Central Cornellà

El Museu de les Aigües és un espai únic i singular a Europa, format per un ric patrimoni industrial que permet interpretar i entendre la gestió del cicle de l’aigua a través d’infraestructures que van fer possible el 1909 bombejar aigua potable a la ciutat de Barcelona.

El Museu es troba en un espai únic, la central de bombament de Cornellà d’Aigües de Barcelona. Avui en dia continua fent la mateixa funció que fa un segle i abasteix l’àrea metropolitana de Barcelona. Per aquest motiu, el Museu s’afegeix a la convocatòria del festival arquitectònic 48h Open House, ja que el desenvolupament de les ciutats no hauria estat possible sense aigua potable.

Els visitants descobriran un edifici fascinant, projectat per l’arquitecte Josep Amargós i Samaranch el 1905, que consta de tres naus: la Sala de Calderes, la Sala de l’Electricitat i la Sala de Màquines, les quals conserven la maquinària original de l’època al costat de la que està en funcionament avui dia.

Accedir al museu més ocult

Durant les visites del 48h Open House, i de manera excepcional, es podran visitar espais que habitualment no són visitables i de gran valor patrimonial. Entre aquests espais, destaca el soterrani de la Central Cornellà. Un espai on es conserva el circuit de recuperació del vapor, gràcies al qual era un sistema més eficient energèticament.

Un altre punt del recorregut serà el pou Fives Lille, construït entre els anys 1905 i 1909. Al capdavant de les obres hi havia l’empresa francesa Fives Lille, que anys enrere havia participat en el disseny dels ascensors de la Torre Eiffel per a l’Exposició Universal del 1889. Per les seves característiques arquitectòniques, és el pou més emblemàtic de la Central Cornellà.

La cascada de Gaudí reconstruïda al detall

Als jardins del Museu es pot trobar la reproducció exacta de la font que Antoni Gaudí va crear per a la Casa Vicens de la Vila de Gràcia. Pensada per presidir el jardí de la casa i per oferir  els efectes sonors d’una cascada i proporcionar una sensació de frescor, va ser enderrocada el 1954 a causa de la pressió urbanística. Ara ha estat recuperada i es pot visitar de nou per a gaudi dels amants del genial arquitecte.