El blog d'Aigües de Barcelona

On podràs estar al corrent de totes les novetats de la teva aigua.

Blocs

En el Dia de la Dona 2019, coneix... Núria Roigé, doctoranda en Desenvolupament Sostenible

A Aigües de Barcelona ens sumem al Dia Internacional de la Dona. I ho fem fent nostre el lema triat per Nacions Unides d’enguany per celebrar aquesta jornada: “Pensem en igualtat, construïm amb intel·ligència i innovem pel canvi”.  

Som una empresa fortament innovadora i molt vinculada al món de la tecnologia, on, segons alerta Nacions Unides, encara hi ha una greu mancança de dones. Si continua aquesta tendència, no serà possible aconseguir un planeta 50-50 per l’any 2030, tal i com propugnen els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Per aquest motiu, creiem que cal apoderar noies i dones, i una de les maneres que tenim de fer-ho és creant referents femenins. És necessari que les experiències d’altres dones influeixin per igual en el disseny de les societats futures, on el desenvolupament sostenible hauria de ser la clau.

Us presentem dues dones d’Aigües de Barcelona que, des de posicions i responsabilitats diferents, ofereixen el seu punt de vista per a treballar pel desenvolupament sostenible. Coneix-les!

Núria Roigé, doctoranda en Desenvolupament Sostenible

 

 

 

 

 

 

“La paraula professional no té gènere”​​​​​​​

Hola! Descriu-nos la teva feina a Aigües de Barcelona...

Núria Roigé: Juntament amb d’altres treballadors d’Aigües de Barcelona, hem dissenyat implantat i millorem els Models matemàtics de Priorització d’inversions. Una part de la feina implica adquirir un coneixement bàsic del funcionament del servei de subministrament d’aigua potable en els aspectes tècnics, comercials i financers. També he tingut l’oportunitat de tractar amb gestors municipals amb la finalitat de recollir les seves expectatives en matèria de desenvolupament sostenible. A més a més, en el marc del Doctorat, he pogut assistir a congressos internacionals on he exposat part de la feina feta.

Com i quan es va iniciar el teu compromís pel desenvolupament sostenible?

Núria Roigé: Sóc d’una generació que crec que ha crescut amb més sensibilitat a la sostenibilitat. Per exemple, hem vist el reciclatge des de ben petits. Tot i que el meu compromís va incrementar-se després de realitzar el treball final de grau. Vaig tenir la sort de treballar amb un grup de l’ICTA-UAB per realitzar un treball conjunt, amb la finalitat de realitzar un estudi d’optimització de es rases de tubs de sanejament. L’estudi consistia en realitzar un anàlisis estructural i ambiental de l’impacte de diferents rases mitjançant un anàlisis de cicle de vida.

Amb aquesta mateixa línia, el treball de final de màster va consistir en desenvolupar un formigó biològic amb polímers súper absorbents. Penso que les solucions i els nous enfocaments tant en l’àmbit universitari com en l’àmbit empresarial han de ser sostenibles.

Quin és l’objectiu de la teva tesi doctoral -que estàs desenvolupant a Aigües de Barcelona dins el programa de Doctorands-?

Núria Roigé: L’objectiu és contribuir a una millor priorització de les inversions, una priorització orientada a maximitzar els guanys socials i mediambientals sense posar en risc la gestió del servei. Per això és fonamental conèixer les expectatives dels grups de relació d’Aigües de Barcelona, és a dir, quins aspectes socials i mediambientals associables a una nova inversió de millora o renovació són els més ben valorats. Així, sabent-ho, és possible desenvolupar Models matemàtics que, partint d’un volum molt important de dades del servei i d’altres dades dels municipis d’AB, classifiquin objectivament totes les alternatives d’inversió atenent al seu grau de contribució al Desenvolupament Sostenible.

Quina creus que és la teva aportació personal en la consecució de la igualtat real i efectiva en l’àmbit de recerca universitària?

Núria Roigé: Crec que conscientment no realitzo cap contribució especifica, senzillament actuo amb naturalitat i suposo que l’educació rebuda m’ha portat a tractar al meu entorn amb independència del seu gènere. Penso que només s’assolirà la igualtat real quan ja no sigui necessari reivindicar-la.

Quin missatge donaries a altres dones i noies que fan recerca i que volen treballar per al desenvolupament sostenible en l’àmbit empresarial?

Cada cop les generacions són més conscients que no hi ha futur si no és sostenible. Cal que la societat s’involucri i actuï, només així farem que el futur sigui possible. Les noves generacions també hem crescut més sensibilitzades amb la igualtat: La paraula professional no té gènere, no siguem nosaltres les que ens l’imposem.