Impulsem iniciatives i projectes d’innovació

Responsive image

Diverses iniciatives i projectes desenvolupats en els àmbits de la qualitat de l’aigua, la innovació social, l’economia circular i les aigües regenerades són exemple i reflex del nostre esforç innovador.


Sempre mirem més enllà, a través d'una forta aposta pel talent i el know how de l'equip de professionals que formem la companyia, en combinació amb el talent extern de grups de relació, institucions, universitats, administracions, centres de recerca i la pròpia ciutadania. La innovació oberta és, per tant, un dels nostres pilars fonamentals. Coneix tots els nostres projectes d'innovació.

Alguns projectes d'innovació oberta en què ha participat Aigües de Barcelona en els últims anys:

ACTIV4.0: Gestió avançada d'actius


El projecte ACTIV4.0 - Operació i gestió avançada d'actius, en el marc de la convocatòria RIS3CAT 2016, té com a objectiu principal la transformació digital de la gestió d'actius i processos en les instal·lacions i xarxes proveïdores de serveis per oferir un millor servei al client / ciutadà.

ACTIV4.0 és un projecte col·laboratiu liderat per Ferrovial Serveis, en el qual participen Cetaqua (Centre Tecnològic de l'Aigua), Naturgy, Naturgy Catalunya SDG., Aqualogy Business Software, Aquatec, Aigües de Barcelona, Eurecat, Centre de Visió per Computador (CVC -UAB), CS2AC-UPC, WorldSensing i IDP Enginyeria i Arquitectura que té una durada de tres anys (en març 2018 - març 2021)
El projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, a través de la comunitat companyies de serveis públics 4.0 RIS3CAT.


         

IMAQUA: Gestió integral de la qualitat i quantitat de les aigües en els processos de proveïment i distribució


L'objectiu del projecte IMAQUA - Gestió integral de la qualitat i quantitat de les aigües en processos de proveïment i distribució, desenvolupa eines de monitorització i supervisió que permetin una gestió integral de l'aigua des de la captació fins al punt de consum, assegurant la seva qualitat i minimitzant les pèrdues durant la seva distribució.

IMAQUA és un projecte de la Comunitat RIS3CAT de l'Aigua, coordinat per Eurecat amb la participació d'onze socis: CASSA, Proveïments d'Aigua, la Universitat de Girona, BGEO, Aigües de Barcelona, ​​el Consell Superior d'Investigacions Científiques, la Universitat Rovira i Virgili, S :: can i ADASA Sistemes, que té una durada de tres anys (juliol 2017 - desembre 2020)
El projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, a través de la comunitat de l'aigua RIS3CAT.

         

REGiREU: Noves tecnologies de regeneració d'aigua i gestió del risc


L'objectiu del projecte REGiREU- Investigació en tecnologies de regeneració d'aigua i gestió del risc per a la reutilització, és desenvolupar tecnologies innovadores i competitives a nivell mundial per superar les principals barreres tècniques que obstaculitzen la implementació de la reutilització d'aigües residuals en els sectors urbà , industrial i agrícola. Concretament, es busca obtenir aigua reciclada que compleixi amb els estàndards de qualitat d'una manera eficient, eficaç i sostenible, a un baix cost i sense riscos per a la salut, assegurant així la qualitat de l'aigua regenerada que inspiri confiança en l'usuari final. Almenys 13 proves pilot de sistemes de reutilització s'instal·laran a Catalunya, amb una inversió de 2.160.000 euros per a l'aigua.

REGiREU és un projecte col·laboratiu de la Comunitat RIS3CAT l'Aigua liderat per Eurecat-CTM, en el qual participen Universitat de Girona (a través del seu grup de recerca LEQUIA), l'Institut Químic de Sarrià, la Universitat Politècnica de Catalunya, Leitat , Aigües de Barcelona, ​​la Companyia d'Aigües de Sabadell, SA (CASSA), Hidroquimia, Biologia i Filtració, Chemipol i Teqma, que té una durada de tres anys (juliol 2017 - desembre 2020).
El projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, a través de la comunitat de l'aigua RIS3CAT.

        

 

Innobus

Innobus és una iniciativa sorgida d’Innobaix, l’Agència per a la Innovació i el Coneixement del Baix Llobregat, amb l’objectiu d’apropar al públic universitari les empreses més innovadores de la zona.

iFEST, el Dream Big Challenge

El festival de la disrupció, la ciència i la tecnologia per a joves emprenedors, el iFEST, és un
programa d'innovació educativa liderat per Catalunya Emprèn, de la Generalitat de Catalunya. En l'edició de 2019 s'ha estrenat el programa d'aprenentatge i disrupció per als joves.

Aigües de Barcelona, ​​juntament amb onze empreses i institucions més, ha proposat reptes que els joves treballaran fins arribar a un prototip després de passar per les fases d'ideació, inspiració i aprenentatge.

El repte proposat per Aigües de Barcelona era «Barcelona, ​​aigua i turisme sostenible. Com conscienciem, innovem i aprenem per posar en valor l'aigua? » i consistia en conscienciar tant a
els agents involucrats en el sector turístic com als usuaris finals sobre l'ús responsable de l'
recurs i sobre la completa garantia sanitària i la qualitat de l'aigua en el territori.

HackatH2On

Esdeveniment que va tenir lloc el 2017 en el qual 20 equips van conviure durant un intens cap de setmana amb la missió de superar reptes relacionats amb l’aigua. Un esdeveniment per a la inspiració i l’intercanvi d’idees, per desenvolupar solucions creatives que innovin en la relació de la ciutadania amb els serveis de l’aigua. Estem treballant en la nova edició de 2021.

Accedeix al web de la HackatH2On.

Start4Big

Start4big és la primera iniciativa europea d'innovació oberta multisectorial, impulsada per Aigües de Barcelona, ​​CaixaBank, Naturgy, SEAT i Telefónica. En 2019, les empreses participants han hagut de superar un procés de selecció, que va començar al desembre de 2018 amb el llançament de quatre reptes dels socis de Start4big per millorar i personalitzar l'experiència dels usuaris en temps real, controlar el consum a la llar i oferir nous serveis a través de la connectivitat. Un jurat a avaluar els 173 projectes presentats, el 43% d'ells internacionals. Les 40 millors candidatures van arribar a la fase final de la competició.

Aquestes són les cinc empreses guanyadores de la primera onada d'innovació:

  • Lang.ai és una plataforma per a la comprensió de l'llenguatge sense supervisió humana i en qualsevol idioma. 
  • PlayFilm és una eina que crea un format de vídeo ludificado per millorar les campanyes mòbils a Facebook i Instagram, i augmentar la relació amb els usuaris. 
  • Séntisis analitza el text de canals digitals en temps real amb tecnologia pròpia basada en la intel·ligència artificial i l'aprenentatge automàtic supervisat. 
  • Smart IOT Labs redefineix el concepte de casa intel·ligent. L'empresa està desenvolupant una nova generació d'assistents virtuals per a cases i altres entorns que combinen la intel·ligència artificial i l'internet de les coses per oferir serveis proactius i autònoms anticipant-se a les necessitats de l'usuari. 
  • Unmanned Life ha desenvolupat una plataforma per gestionar vehicles aeris i terrestres i altres sistemes robòtics de forma totalment autònoma, sense intervenció humana i amb un únic sistema de gestió. 

Les cinc empreses guanyadores han posat en marxa projectes pilot al costat de les grans corporacions impulsores de Start4big, presents en més de 80 països i amb una
cartera de clients que arriba als 380 milions de persones a tot el món.

IND+i


Un clar exemple d'aquest enfocament d'Aigües de Barcelona és la participació en el IND + I: un espai de reflexió i intercanvi de coneixement sobre innovació i indústria que, per tercer any consecutiu, organitza l'Ajuntament de Viladecans amb el suport de la Generalitat de Catalunya,
l'Incasòl, DeltaBCN, la Diputació de Barcelona i l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Es tracta d'una trobada que vol ser referent a Catalunya en l'àmbit de la divulgació i el debat sobre tendències, tecnologies emergents, innovació industrial i les polítiques que les poden impulsar.

Aquest espai també promou la reflexió científica global sobre la tecnologia i la innovació, així com connectar amb les necessitats reals de les empreses innovadores i els grans reptes de la societat i el planeta. A més, l'IND+I vol fer d'altaveu de el sistema d'innovació i competitivitat industrial europeu i contribuir a la construcció col·laborativa d'estratègies de valor per als territoris i les organitzacions.

Aigües de Barcelona comparteix al IND+I reflexions amb figures líders de el món empresarial tecnològic, públic i acadèmic. amb aquests coneixements, opinions i aportacions, es mostren els camins que s'obren a l'horitzó de la indústria i s'albira com canviaran la vida quotidiana i l'economia.

 

CERCADOR DE PROJECTES D'INNOVACIÓ EN QUÈ HA PARTICIPAT AIGÜES DE BARCELONA:

​​​​​

PRIORITZACIÓ D'INVERSIONS AMB ANALYTICS DATA

ANALYTICS DATA: PRIORITZACIÓ D'INVERSIONS

PLA DE DOCTORATS INDUSTRIALS - MV

MÈTODES D’AVALUACIÓ DE L’EMBRUTIMENT I LA INTEGRITAT EN MEMBRANES EMPRADES PER AL TRACTAMENT D’AIGÜES (EXIMA)

PLA DE DOCTORATS INDUSTRIALS - AT

ESTUDI DE LA DINÀMICA DEL TRANSPORT DE DILUCIONS SALINES D’ALTA CONCENTRACIÓ EN CANONADES A PRESSIÓ

PLA DE DOCTORATS INDUSTRIALS - AP

ESTUDI I CARACTERITZACIÓ DE LA MICROFLORA BACTERIANA DE L’AIGUA MITJANÇANT TÈCNIQUES DE DARRERA GENERACIÓ PER A L’OPTIMITZACIÓ DELS PROCESSOS DE TRACTAMENT DE POTABILITZACIÓ

PLA DE DOCTORATS INDUSTRIALS - AR

COMPOSTOS ORGÀNICS REGULATS EN LA DIRECTIVA MARC DE L’AIGUA: PRESÈNCIA EN AIGÜES RESIDUALS, SUPERFICIALS I POTABLES

COSIN

COMBUSTIBLES SINTÈTICS

WIRE

MILLORA DE L’EFICIÈNCIA DEL CICLE DE L’AIGUA AMB LA REUTILITZACIÓ DE L’AIGUA INDUSTRIAL

WATERPROTECT

ESTAT DE LA QÜESTIÓ I VIGILÀNCIA EN RECERCA SOBRE CONTAMINANTS EMERGENTS

VT CONTAMINANTS

ESTAT DE LA QÜESTIÓ I VIGILÀNCIA EN RECERCA SOBRE CONTAMINANTS EMERGENTS