Impulsem iniciatives i projectes d’innovació

Responsive image

Diverses iniciatives i projectes desenvolupats en els àmbits de la qualitat de l’aigua, la innovació social, l’economia circular i les aigües regenerades són exemple i reflex del nostre esforç innovador.


Sempre mirem més enllà, a través d'una forta aposta pel talent i el know how de l'equip de professionals que formem la companyia, en combinació amb el talent extern de grups de relació, institucions, universitats, administracions, centres de recerca i la pròpia ciutadania. La innovació oberta és, per tant, un dels nostres pilars fonamentals. Coneix tots els nostres projectes d'innovació.

Alguns projectes d'innovació abierta en què ha participat Aigües de Barcelona en els últims anys:

ACTIV4.0: Gestió avançada d'actius


El projecte ACTIV4.0 - Operació i gestió avançada d'actius, en el marc de la convocatòria RIS3CAT 2016, té com a objectiu principal la transformació digital de la gestió d'actius i processos en les instal·lacions i xarxes proveïdores de serveis per oferir un millor servei al client / ciutadà.

ACTIV4.0 és un projecte col·laboratiu liderat per Ferrovial Serveis, en el qual participen Cetaqua (Centre Tecnològic de l'Aigua), Naturgy, Naturgy Catalunya SDG., Aqualogy Business Software, Aquatec, Aigües de Barcelona, Eurecat, Centre de Visió per Computador (CVC -UAB), CS2AC-UPC, WorldSensing i IDP Enginyeria i Arquitectura que té una durada de tres anys (en març 2018 - març 2021)
El projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, a través de la comunitat companyies de serveis públics 4.0 RIS3CAT.


         

IMAQUA: Gestió integral de la qualitat i quantitat de les aigües en els processos de proveïment i distribució


L'objectiu del projecte IMAQUA - Gestió integral de la qualitat i quantitat de les aigües en processos de proveïment i distribució, desenvolupa eines de monitorització i supervisió que permetin una gestió integral de l'aigua des de la captació fins al punt de consum, assegurant la seva qualitat i minimitzant les pèrdues durant la seva distribució.

IMAQUA és un projecte de la Comunitat RIS3CAT de l'Aigua, coordinat per Eurecat amb la participació d'onze socis: CASSA, Proveïments d'Aigua, la Universitat de Girona, BGEO, Aigües de Barcelona, ​​el Consell Superior d'Investigacions Científiques, la Universitat Rovira i Virgili, S :: can i ADASA Sistemes, que té una durada de tres anys (juliol 2017 - desembre 2020)
El projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, a través de la comunitat de l'aigua RIS3CAT.

         

REGiREU: Noves tecnologies de regeneració d'aigua i gestió del risc


L'objectiu del projecte REGiREU- Investigació en tecnologies de regeneració d'aigua i gestió del risc per a la reutilització, és desenvolupar tecnologies innovadores i competitives a nivell mundial per superar les principals barreres tècniques que obstaculitzen la implementació de la reutilització d'aigües residuals en els sectors urbà , industrial i agrícola. Concretament, es busca obtenir aigua reciclada que compleixi amb els estàndards de qualitat d'una manera eficient, eficaç i sostenible, a un baix cost i sense riscos per a la salut, assegurant així la qualitat de l'aigua regenerada que inspiri confiança en l'usuari final. Almenys 13 proves pilot de sistemes de reutilització s'instal·laran a Catalunya, amb una inversió de 2.160.000 euros per a l'aigua.

REGiREU és un projecte col·laboratiu de la Comunitat RIS3CAT l'Aigua liderat per Eurecat-CTM, en el qual participen Universitat de Girona (a través del seu grup de recerca LEQUIA), l'Institut Químic de Sarrià, la Universitat Politècnica de Catalunya, Leitat , Aigües de Barcelona, ​​la Companyia d'Aigües de Sabadell, SA (CASSA), Hidroquimia, Biologia i Filtració, Chemipol i Teqma, que té una durada de tres anys (juliol 2017 - desembre 2020).
El projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, a través de la comunitat de l'aigua RIS3CAT.

        

Conveni amb Elisava


Gràcies a la col·laboració entre Aigües de Barcelona i l’Escola Superior de Disseny i Enginyeria de Barcelona (Elisava), alguns projectes de final de grau es realitzen entorn de temàtiques de l’àmbit del cicle integral de l’aigua, suggerides per la mateixa companyia, de manera que es crea una interessant sinergia amb el talent més jove.

Innobus

Innobus és una iniciativa sorgida d’Innobaix, l’Agència per a la Innovació i el Coneixement del Baix Llobregat, amb l’objectiu d’apropar al públic universitari les empreses més innovadores de la zona.

Imagine Express

Aigües de Barcelona col·labora amb un dels programes d’innovació disruptiva més potents d’Espanya, en el qual professionals d’Aigües de Barcelona assessoren joves emprenedors per donar forma a projectes d’innovació.

#Welovewater

Campanya de conscienciació ciutadana desenvolupada per Citycise en la qual Aigües de Barcelona col·labora. Citycise és una start-up social que combina l’acció local amb l’impacte global. La iniciativa barreja art urbà i tecnologia de realitat augmentada, i té l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de no llençar residus al vàter.

iFest, el Dream Big Challenge

En el marc de l’iFest de 2017, organitzat per Catalunya Emprèn i l’Ajuntament de Barcelona, es va celebrar el Dream Big Fest, un taller d’innovació en el qual Aigües de Barcelona va aportar un repte que havien de resoldre els equips participants.
Sant Feliu Makers League

Sant Feliu Makers League  

Programa que es va realitzar el 2017, en col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, amb l’objectiu de ser un punt de trobada de la comunitat maker. De 50 dies de durada, oferia dos reptes relacionats amb l’aigua, tallers i conferències, i va servir per presentar propostes tangibles i innovadores a un jurat d’experts.

HackatH2On

Esdeveniment que va tenir lloc el 2017 en el qual 20 equips van conviure durant un intens cap de setmana amb la missió de superar reptes relacionats amb l’aigua. Un esdeveniment per a la inspiració i l’intercanvi d’idees, per desenvolupar solucions creatives que innovin en la relació de la ciutadania amb els serveis de l’aigua.

 

CERCADOR DE PROJECTES D'INNOVACIÓ EN QUÈ HA PARTICIPAT AIGÜES DE BARCELONA:

​​​​​

null WATERWALL

WATERWALL

PINTURES MURALS A LES INFRAESTRUCTURES PER EVITAR ACTES VANDÀLICS

Algunes de les nostres instal·lacions pateixen pintades a les parets que s'han d'eliminar amb certa freqü.ncia. L'objectiu d'aquest projecte és evitar aquests actes vandàlics amb pintures murals , fent participar la ciutadania en el seu procés de selecció i execució. Amb aquest projecte es busca, d'una banda, minimitzar l'impacte en els costos de manteniment de les instal·lacions, a la vegada que engeguem un projecte de participació ciutadana per apropar-nos als usuaris del servei i col·laborar en un projecte lúdic i engrescador.

Entitat finançadora

AIGÜES DE BARCELONA

Programa de finançament

PROJECTES PROPIS

Data inici

15/9/17

Data final

30/10/18

Pressupost total

20.000,00 €

Pressupost Aigües de Barcelona 2017

1.360,00 €

Coordinador

AIGÜES DE BARCELONA