null Aigües de Barcelona i l'Ajuntament de Gavà sumen esforços per consolidar projectes d'economia circular al municipi

Aquest conveni situa la ciutat de Gavà com a referent de sostenibilitat urbana en l'àmbit de l'aigua, pionera a l'Estat espanyol. A més, Gavà és la primera ciutat espanyola a subscriure els principis Water Wise de l'Associació Internacional de l'Aigua (IWA).

L'Ajuntament de Gavà i Aigües de Barcelona, juntament amb el Centre Tecnològic de l'Aigua, Cetaqua, han signat avui un nou conveni de col·laboració per consolidar projectes d'economia circular en aquest municipi del Baix Llobregat. A l'acte, Raquel Sánchez, alcaldessa de Gavà, ha indicat que "ara fa dos anys vam començar a treballar en l'elaboració d'un mapa d'economia circular relacionat amb la gestió. Un procés en què vam comptar amb l'estreta col·laboració d'agents de la nostra ciutat, sobretot del teixit empresarial, i del qual han sorgit les oportunitats que Gavà té per continuar avançant en un model de creixement, un model de desenvolupament basat en la sostenibilitat, que guia la nostra agenda de govern". L'alcaldessa ha agraït la col·laboració d'Aigües de Barcelona i de Cetaqua "per contribuir a impulsar aquests projectes que beneficien el conjunt de la nostra ciutat, els gavanencs i gavanenques, però que poden servir també de pauta a altres ciutats del nostre entorn. Perquè aquí ens hi va la salut del planeta, la salut de les persones i perquè estem compromesos amb aquests objectius".

En la seva intervenció, Ignacio Escudero, director general d'Aigües de Barcelona, ha destacat que "Gavà és un referent a nivell espanyol quant a desenvolupament sostenible i economia circular, i s'alinea perfectament amb el nostre eix estratègic. Trobar un aliat tan potent per caminar junts és un autèntic plaer, i un exemple de col·laboració publicoprivada que ha estat, i ha de seguir sent, un dels motors de creixement dels nuclis urbans".

Finalment, Carlos Montero, director general de Cetaqua, ha recordat que "la implicació de tots els actors ha estat essencial per donar continuïtat a les oportunitats de `circularitat' identificades en l'etapa de diagnòstic. En aquesta fase d'implementació, la innovació és clau per aportar nous models sostenibles que permetin posar en pràctica aquestes mesures".

El conveni suposa l'ampliació i continuïtat de l'estudi iniciat al juny del 2017 per al desenvolupament i aplicació d'un model d'economia circular a Gavà, mitjançant la implantació de mesures com les següents:

  • Potenciar l'ús de les aigües regenerades al municipi per a usos no potables. 
  • Obtenció de l'acreditació de Gavà com a "City Blueprint" i "Water Wise City", dos esquemes d'acreditació de la sostenibilitat del municipi, especialment pel que fa a la gestió de l'aigua.
  • Proposar un model de gestió energètica col·laborativa entre el teixit empresarial de Gavà. 
  • Buscar solucions de tancament dels cicles de vida dels residus específics detectats a la primera fase amb potencial d'esdevenir nova matèria primera o subproducte.

Gavà, primera ciutat espanyola a subscriure els principis Water Wise

La signatura d'avui ha comptat amb la presència de la representant de la International Water Association (IWA), Gari Villa-Landa, com a testimoni de la subscripció, per part de Gavà, dels principis Water Wise. Gavà es converteix així en la primera ciutat de l'Estat espanyol, i la trenta d'arreu del món, a fer el primer pas per esdevenir una ciutat Water Wise. "Ens referim a ciutats que fan servir l'aigua de manera intel·ligent, sostenible, amb una visió conjunta i un enfocament col·laboratiu on s'integren i es comprometen tots els agents", ha explicat Villa-Landa.