null Aigües de Barcelona, reconeguda per l’Observatorio de Servicios Urbanos (OSUR) pel seu compromís amb les persones en situació de vulnerabilitat

L’Observatorio de Servicios Urbanos (OSUR) ha reconegut Aigües de Barcelona com l’empresa amb major cobertura social d’usuaris en situació de vulnerabilitat, que assoleix un 3,67% dels ciutadans, tenint en compte que la mitjana de la resta d’empreses operadores és del 0,8%. Així ho ha explicat Francisco Caamaño, exministre de Justícia i president d’OSUR, en l’acte de presentació dels resultats de l’Estudi d’indicadors sobre el tractament per part dels operadors de subministrament d’aigua, de les llars en situació de vulnerabilitat

Àngel Simon, president d’Agbar, ha agraït el reconeixement destacant que “a Agbar situem des de sempre les persones en el centre de la nostra activitat, i en especial les persones que es troben en situació de vulnerabilitat, i considerem fonamental i molt positiu constatar que les eines que hem creat per donar-los cobertura funcionen”.

D’altra banda, Felipe Campos, conseller delegat d’Aigües de Barcelona, ha explicat l’estratègia d’acció social de la companyia per tal de “garantir l’accessibilitat universal, reduir les situacions de vulnerabilitat, generar oportunitats educatives i fomentar l’ocupabilitat de persones en situació de vulnerabilitat”. Vinculat amb aquest últim punt, ha destacat el programa ONA, “liderat des de Creu Roja, i amb el qual, a través del primer pilot dut a terme a Barcelona, vam aconseguir que el 55% dels participants que van finalitzar el programa obtinguessin un contracte laboral”.

L’estudi sobre vulnerabilitat, realitzat entre OSUR i Càritas, s’ha dut a terme en 34 ciutats de l’estat espanyol, incloses les 30 més poblades. L’estudi ha conclòs que, durant els últims dos anys, no s’ha produït cap tall de subministrament per impagament i destaca l’augment heterogeni de peticions de bonificació total o parcial dels rebuts de l’aigua durant la pandèmia, en funció de com cada operador tingués estesa aquesta mesura.

Així mateix, OSUR ha informat que també incorpora als seus estudis la qualitat laboral i l’equitat de gènere en les empreses que presten els serveis, i que avança en aquests àmbits, en col·laboració amb la UGT, en l’elaboració d’uns indicadors de qualitat laboral dirigits per Valeriano Gómez, exministre de Treball.

En l’acte també han participat Natalia Peiro, secretària general de Càritas, entitat coautora de l’estudi, qui ha ressaltat la importància de comptar amb indicadors per reconèixer la vulnerabilitat; Antoni Bruel, coordinador nacional de Creu Roja, que ha exposat la seva visió transversal respecte a la vulnerabilitat i ha destacat que la referència per a Creu Roja són els drets humans, també en el que es refereix a l’aigua, i José María Álvarez, secretari general d’UGT, que ha manifestat l’objectiu d’UGT de crear les condicions laborals perquè les situacions de vulnerabilitat siguin excepcionals, i que les empreses de serveis públics siguin exemplars en aquest sentit. Álvarez ha valorat Aigües de Barcelona com un clar exemple de com els valors i la inclusió no estan renyits amb els beneficis empresarials, establint el camí a seguir per les empreses del futur, sobre la base dels compromisos amb l’acció social, la innovació o el desenvolupament sostenible.

L’Observatorio de Servicios Urbanos (OSUR) és una associació nascuda l’any 2017 i dedicada a la monitorització dels serveis públics. Entre els seus estudis, destaquen les enquestes anuals sobre satisfacció ciutadana dels serveis públics municipals. OSUR ha anunciat la incorporació en els seus estudis de la garantia i universalitat de la prestació de serveis públics en situacions de vulnerabilitat, la qualitat laboral i l’equitat de gènere.