null Es constitueix el HUB ECCUS-Economia Circular i Ciutats Urbanes Sostenibles per impulsar una recuperació econòmica verda i justa

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, va presidir ahir la signatura del conveni de constitució del HUB ECCUS-Economia Circular i Ciutats Urbanes Sostenibles. Es tracta d’un espai de col·laboració publicoprivada que és el reflex de la voluntat compartida de 9 ajuntaments i 8 empreses, entre elles Aigües de Barcelona, d’avançar cap a un nou model econòmic per accelerar la recuperació econòmica post-covid-19 amb polítiques de desenvolupament sostenible.


Les institucions signants van posar de manifest la seva voluntat de col·laborar per “contribuir a assolir els objectius del Pacte Verd Europeu i de l’Estratègia Espanyola d’Economia Circular. Espanya Circular 2030”. L’objectiu és situar l’economia circular com a palanca de canvi per avançar cap a una societat equitativa i pròspera, amb una economia moderna i eficient en l’ús dels recursos i una emissió zero de gasos d’efecte hivernacle. Un nou model de desenvolupament que promogui la protecció de l’entorn i la transformació del sistema productiu alhora que contribueixi al progrés, el benestar social i la igualtat de gènere. La intenció és també fomentar sinergies entre les ciutats i la indústria, i transferir coneixement i experiències, implicant la ciutadania, fomentant l’ocupació verda i incidint en les polítiques de consum.

A l’acte, Maria Salamero, directora de Relacions Institucionals, Acció Social i Sostenibilitat d’Aigües de Barcelona, va destacar la importància de les aliances amb entitats i ajuntaments com el de Gavà: “Estem molt contents que Gavà sigui el municipi motor d’aquesta iniciativa. Portem des del 2017 treballant amb ells en projectes d’economia circular”. A més, va destacar que amb iniciatives com aquesta “volem avançar, des de la col·laboració, cap a un model més circular, sostenible i resilient, amb el qual progressem en la reutilització de l’aigua i la millora del seu ús i disponibilitat”. 

Per la seva banda, el director general del Centre Tecnològic de l’Aigua (CETAQUA), Carlos Montero, va afirmar que “la implementació de solucions, traspassant el coneixement del món acadèmic al real, tant de l’aigua com de la sostenibilitat, passa per treballar mà a mà amb les administracions, i molt especialment amb les locals, que ens permeten implementar els resultats perquè redunden en una major conscienciació, en un benefici ambiental i buscar solucions d’economia circular aplicades a l’economia urbana”.

A la jornada, l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, va posar de manifest que, davant la realitat actual marcada per la pandèmia, és important “desenvolupar aquest espai col·laboratiu que ens ha de servir per implementar propostes en els àmbits de l’activitat econòmica i empresarial sota el prisma del nou paradigma econòmic”, alhora que va destacar la importància de la col·laboració publicoprivada.

A més de l’Ajuntament de Gavà, integren el hub vuit municipis més de l’Estat espanyol: Gijón, Las Rozas, Riba-roja de Túria, Sant Ferran, Sant Cugat, Sestao, Sevilla i Valladolid. També han subscrit la seva adhesió Aigües de Barcelona i CETAQUA, i els organismes privats TECH friendly, Vodafone, Iberdrola, Celsa Group, Roca Group i EDP.