Actualitat

null Aigües de Barcelona aposta per la regeneració d’aigua a la jornada sobre escassetat hídrica celebrada al Col·legi de l’Enginyeria de Camins

Aigües de Barcelona ha participat aquest matí, al Col·legi de l’Enginyeria de Camins, en una jornada centrada en els reptes i solucions que poden aportar les administracions i empreses per donar resposta a la situació d’escassetat hídrica que pateix actualment Catalunya. 

Rubén Ruiz, director general d’Aigües de Barcelona i membre de la Junta del Col·legi de l’Enginyeria de Camins, Canals i Ports de Catalunya, ha estat l’encarregat de donar la benvinguda a la jornada. En la seva intervenció, ha remarcat la importància de “la col·laboració publicoprivada per generar nous recursos hídrics i fer front a la situació d’escassetat hídrica” i ha afirmat que “la regeneració d’aigua és el millor recurs que tenim a l’àrea metropolitana de Barcelona per combatre aquesta situació d’escassetat”.

En la taula rodona posterior hi han participat Núria Roigé, de la direcció de planificació d’Aigües de Barcelona i membre de la Comissió de Medi Ambient i Canvi Climàtic del Col·legi de l’Enginyeria de Camins; Jordi Molist, cap de l'Àrea d'Abastament d'Aigua de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), i Jesús Carrera, professor de recerca de l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC).

En el debat, Núria Roigé ha reclamat també apostar per la regeneració de l’aigua per solucionar l’estrès hídric que pateix la regió metropolitana de Barcelona, i ha posat com a exemple la depuradora del Besòs, que aboca cada any 120 hm3 anuals d’aigua depurada. “Aquesta és sens dubte una gran font de recursos per a la regió. Cal fer una aposta seriosa per regenerar aquesta aigua, que ens permetrà garantir la disponibilitat i qualitat dels recursos hídrics”, ha declarat. “A l’àrea metropolitana de Barcelona no podem demanar més esforços de contenció als prop de 3 milions de persones que a dia d’avui consumeixen 109 litres/habitant/dia, una quantitat propera a la recomanada per l’OMS. No tenim més recorregut per a l’eficiència en aquest sentit”, ha afegit. Per això, Núria Roigé creu que “per avançar en la generació de recursos hídrics, la regeneració d’aigua és la solució òptima tant des del punt de vista econòmic com ambiental”.

Aigües de Barcelona treballa ja des de fa anys en aquesta direcció. En aquest sentit, la companyia va aconseguir regenerar al 2021 un total de 38 hm3 d’aigua, l’equivalent a 11.250 piscines olímpiques.