null Aigües de Barcelona participa en la presentació de l’Observatori de Riscos per a les empreses

La companyia ha participat en l’acte de presentació de la segona edició de l’Observatori de Riscos per a les empreses, impulsat per l’Institut Cerdà amb la voluntat de mostrar anualment els principals riscos que hi ha a Espanya i que impacten sobre les empreses. Enguany, se n’han identificat 31 de diversos àmbits: recursos, econòmic, institucional, mediambiental, social i tecnològic.

La benvinguda de la jornada ha anat a càrrec de Narcís Berberana, CEO d’Agbar a Catalunya, que ha alertat en la seva intervenció de la “preocupant situació de sequera que viu Catalunya i la zona mediterrània en particular. L’escassetat hídrica ja no constitueix un risc sinó una realitat que hem d’afrontar, com ho demostra que l’Agència Catalana de l’Aigua hagi decretat al novembre l’estat d’alerta per sequera a l’àrea metropolitana de Barcelona. Per això, des de la companyia apostem per l’economia circular com a base de la solució, i creiem en la reutilització de les aigües regenerades per millorar la resiliència hídrica”. 

Posteriorment, el director general d’Aigües de Barcelona, Rubén Ruiz, ha compartit taula rodona amb Pere Torres, director general de l’Autoritat del Transport Metropolità; Roger Serrat, director del Sistema de Distribució de Nedgia, i Jesús Soler, Risk Manager de SEAT, per debatre sobre els principals riscos que preocupen les empreses en aquest 2023. Rubén Ruiz ha remarcat que “tant l’emergència climàtica com l’escassetat hídrica constitueixen ja un problema estructural que requereix solucions ràpides i àgils. Per aquest motiu, des d’Aigües de Barcelona apostem des de fa anys per la reutilització de les aigües regenerades per tal de donar una nova vida a l’aigua, i alhora garantir la resiliència i la sostenibilitat dels ecosistemes (rius i aqüífers) i el subministrament d’aigua. Això permetria que aquesta sigui la darrera sequera en termes de reserves i consum d’aigua, perquè estaríem desvinculant el consum d’aigua de la necessitat que tenim avui”. En aquest sentit, Rubén Ruiz considera clau que les empreses i les administracions col·laborin plegades. “Per això, juntament amb l’ACA, hem gestat un projecte d’uns 1.540 milions d’euros dins els fons Next Generation per garantir la resiliència del subministrament d’aigua per a 5 milions d’habitants al llarg del segle XXI”, ha afegit.  

Davant del debat sobre els riscos en l’àmbit energètic i dels recursos plantejat a la taula rodona, el director general de la companyia ha destacat “l’esforç d’Aigües de Barcelona per avançar cap a la neutralitat climàtica, amb un full de ruta definit per tal d’assolir les emissions zero de gasos d’efecte hivernacle abans del 2050. Per això, promovem mesures com la implantació de plaques solars i pèrgoles fotovoltaiques a les nostres instal·lacions, reaprofitem el 97% dels residus generats a les depuradores —com la valorització de fangs de les depuradores per a la producció de biogàs—, ara convertides en ecofactories, i impulsem el Hub d’Acció Climàtica per treballar conjuntament amb els proveïdors dels operadors del sector de l’aigua per avançar en el progrés climàtic de manera col·lectiva”.  

A l’acte, clausurat pel conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent, s’ha fet repàs d’alguns dels 31 riscos identificats per l’Observatori vinculats amb els àmbits de recursos, econòmic, institucional, mediambiental, social i tecnològic. 

El principal objectiu de l’Observatori és el de ser una eina útil i de reflexió per a la presa de decisions de les empreses, que les ajudi a complementar els seus propis mapes i estratègies de gestió de riscos i que, a la vegada, propiciï l’intercanvi d’informació i debat entre empreses en un camp tan sensible com és el de la detecció de riscos, com a primer pas per prevenir-los i gestionar-los. Per a l’elaboració d’aquesta segona edició de l’Observatori, l’Institut Cerdà ha consultat i contrastat la identificació i descripció dels diferents riscos amb més de 50 experts dels àmbits social, econòmic, tecnològic i mediambiental, tant d’institucions públiques com del món empresarial i social.