null Preparats per salvar el clima 

Tots tenim un paper a exercir en la lluita contra el canvi climàtic i el de l’aigua, el nostre recurs més preuat, és essencial.

Els efectes de l’escalfament global ja arriben a tots els racons del planeta. Temporals com el Gloria ens fan viure en primera persona escenes que abans semblaven ficció. La força dels elements es desferma i produeix precipitacions torrencials (fins a 220 litres per metre quadrat a l’àrea metropolitana de Barcelona), onades gegants i danys a tot el litoral. Al mateix temps, la primavera s’anticipa i els ametllers floreixen al febrer. Necessitem més senyals? La Terra ens envia un missatge clar: el canvi climàtic és una realitat i ha arribat el moment d’actuar. No en podem permetre el luxe d’esperar.

La lluita contra el canvi climàtic és el repte col·lectiu més important que ha afrontat mai la humanitat. Però també és una batalla en la qual els nostres petits gestos juguen un paper definitiu. Fer un ús responsable de l’aigua i l’energia, apostar pels mitjans de transport sostenibles, racionalitzar el consum i escollir aquells productes i serveis amb menor impacte ambiental són eleccions personals diàries que ajuden a combatre l’escalfament global.

L’edició d’enguany del Dia Mundial de l’Aigua posa el focus precisament en la relació entre el canvi climàtic i el risc d’escassetat de recursos hídrics. Sense aigua no hi ha vida. És l’element bàsic per fer front a l’increment del 70% en la producció d’aliments que caldrà per alimentar la població mundial, que arribarà als 9.000 milions de persones el 2050 enfront dels 7.000 milions del 2011. El 92% del consum diari d’aigua està lligat a la producció d’aliments (agricultura i ús en processos industrials com refrigeració, dissolució de matèria i neteja, entre d’altres). Es necessiten 109 litres d’aigua per produir una copa de vi, 560 litres per aconseguir un quilo de taronges i 4.325 litres per a un quilo de pollastre. És l’anomenada petjada hídrica i ens obliga a apostar per l’alimentació més sostenible.

La lluita contra l’escalfament global requereix un esforç conjunt de les administracions, les empreses i, de manera destacada, la ciutadania. L’aigua, el nostre recurs més preuat, pot ajudar a combatre el canvi climàtic. Un ús més responsable i eficient contribueix a la protecció dels recursos naturals i la reducció dels gasos d’efecte hivernacle. 

Aigües de Barcelona, amb una llarga experiència en la gestió d’aquest recurs, està compromesa amb el desenvolupament sostenible, l’economia circular i les baixes emissions. La companyia ha reduït les seves emissions de CO2 en un 41,2% respecte del 2015. A més, aposta decididament per la reutilització del 100% de l’aigua, completant el cicle integral i com a mesura per lluitar contra el canvi climàtic.

La conversió de les estacions de depuració d’aigües residuals en ecofactories és una altra línia bàsica, que forma part de la filosofia del residu zero. Es tracta d’aconseguir l’autosuficiència energètica mitjançant la producció d’energies renovables (biogàs procedent de residus rics en matèria orgànica i plaques fotovoltaiques) i l’aplicació d’elevats nivells d’eficiència energètica. La reducció de residus, donant-los una segona vida, inclou altres iniciatives innovadores d’Aigües de Barcelona, com la reutilització de la terra extreta de les rases de les obres de canalització, que arribarà al 50% del total l’any 2020.

La mobilitat sostenible és un altre pilar de la companyia, que va iniciar el 2014 la substitució de la seva flota de vehicles tradicionals (de combustió) per cotxes elèctrics 100%, un procés paral·lel a la transformació de les infraestructures dels seus edificis i equipaments. La flota elèctrica estava formada el 2019 per un total de 131 vehicles.

Un dels riscos més grans del canvi climàtic és la reducció de la biodiversitat, és a dir, la pèrdua d’espècies de la flora i fauna que habita el planeta. Aigües de Barcelona protegeix els ecosistemes naturals en els paratges on s’ubiquen les seves depuradores de Begues, Gavà-Viladecans i Vallvidrera.