El blog d'Aigües de Barcelona

On podràs estar al corrent de totes les novetats de la teva aigua.

Blocs

Aigües de Barcelona referma el seu compromís amb la lluita contra la pobresa i el foment d’un model de desenvolupament sostenible

Dia Mundial de l’Aigua 2019

Coincidint amb els actes de celebració del Dia Mundial de l’Aigua, que té com a lema ‘Que ningú es quedi enrere’, Aigües de Barcelona ha refermat el seu compromís de seguir implementant, en la seva pràctica diària, els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) fixats per les Nacions Unides. Es tracta de disset reptes en els quals es basa l’Agenda 2030 i que constitueixen un full de ruta per als propers anys per avançar cap al desenvolupament sostenible.

Aigües de Barcelona ha inclòs aquests ODS en el seu dia a dia i a la seva filosofia d’empresa al servei de les persones, prioritzant aquells que tenen relació directa amb l’aigua i, en especial, les actuacions per tal de garantir l’accessibilitat universal a aquest bé.

Conscient de la seva responsabilitat amb les persones com a prestatària del servei, la companyia ha impulsat mesures socials a l’abast de tothom. Així, l’any 2012 es va crear un Fons de Solidaritat capdavanter per atendre la situació de les famílies vulnerables, és a dir, aquelles que no es podien fer càrrec del pagament del rebut de l’aigua.

El Fons de Solidaritat d’Aigües de Barcelona ha signat convenis amb 22 municipis de l’àrea metropolitana per garantir l’aigua a les persones que no la poden pagar. I ja ha bonificat la factura a gairebé 25.000 famílies, de les quals més de 7.000 són de la ciutat de Barcelona. A més, aquest 2018 es va comunicar a totes les persones en situació de vulnerabilitat que es condonava el deute acumulat en els rebuts endarrerits.

A aquestes dades, cal afegir totes les famílies que s’han acollit a alguna de les mesures socials impulsades per la companyia. Per exemple, prop de 14.000 famílies han accedit a les tarifes socials; unes 2.600 famílies han obtingut ajornaments i flexibilitats per al pagament de la factura, i més de 20.400 famílies han aconseguit bonificacions gràcies a la campanya per a l’ampliació dels trams de consum impulsada per Aigües de Barcelona.

Per un desenvolupament sostenible

Durant el 2018 s’ha actuat per fer front a tres reptes que es consideren estratègics, com són la fi de la pobresa (ODS 1), l’accés a aigua amb garanties sanitàries i sanejament (ODS 6) i l’establiment d’aliances per aconseguir aquests objectius (ODS 17). I s’han desenvolupat projectes relacionats amb altres objectius prioritaris, com l’impuls del creixement econòmic (ODS 8), la reducció de les desigualtats (ODS 10), el foment de la producció i el consum responsables (ODS 12), l’acció pel clima (ODS 13) i la protecció dels ecosistemes terrestres (ODS 15). Tots aquests reptes han estat inclosos a l’estratègia d’Aigües 2020, el full de ruta de la companyia, impulsat l’any 2015, per a un desenvolupament sostenible.

En la lluita contra el canvi climàtic, s’han desenvolupat accions per adaptar-se a les seves conseqüències promovent una gestió dels recursos eficient, sostenible i innovadora. En aquest sentit, les plantes de tractament s’han transformat en ecofactories, és a dir, en estacions generadores de recursos, afavorint la reutilització de l’aigua, l’autoconsum d’energia i la reducció de residus.

Aquesta tasca de foment d’un model de desenvolupament sostenible ha estat reconeguda en nombrosos àmbits, cosa que ha situat Aigües de Barcelona com a referent internacional. Un fet que es demostra amb el rècord de visites tècniques a les instal·lacions assolit durant el 2018, amb 7.830 persones de 25 països diferents.

L’increment de la conscienciació de la ciutadania respecte a la necessitat de preservar el recurs de l’aigua ha aconseguit que ens situem entre els nuclis de població europeus amb un menor consum per persona i dia, amb només 103,4 litres.