El blog d'Aigües de Barcelona

On podràs estar al corrent de totes les novetats de la teva aigua.

Blocs

Com despertar la vocació científica entre les nenes

En el Dia Internacional de les Dones i les nenes en la Ciència, participem a la iniciativa “100tífiques”

Avui se celebra el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, una data que va ser triada per Nacions Unides per aconseguir l’accés i la participació plena i equitativa de les dones i les nenes a la ciència. Tot i els esforços dels organismes internacionals, només el 37% de les dones opta per fer carreres vinculades a la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques, segons la UNESCO.

A més, els estereotips de gènere sobre la capacitat intel·lectual apareixen al voltant dels 6 anys i influeixen en els interessos de les nenes, segons ha afirmat en diverses ocasions la prestigiosa revista Science. Tal com sosté el secretari general de Nacions Unides, António Guterres, “per a estar a l’altura dels desafiaments del segle XXI, necessitem aprofitar tot el nostre potencial. Aquest esforç exigeix desmuntar els estereotips de gènere”.

És en aquest context que neix la iniciativa “100tífiques”, esdeveniment que celebra la seva segona edició, amb l’objectiu de fomentar les vocacions cientificotècniques entre les nenes, especialment. Organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), en col·laboració amb el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, la iniciativa oferirà 166 xerrades divulgatives simultànies en escoles catalanes, per part de més de 180 investigadores del món de l’empresa i centres de recerca i universitats (“100tífiques”), tot mobilitzant 15.000 alumnes de 6è de Primària i 1r d’ESO.

A Aigües de Barcelona fem nostre aquest repte i hi participem amb cinc de les nostres científiques: Anna Pinar, biòloga experta en microbiologia; Raquel Céspedes, química experta en química del medi ambient; Maria Rosa Boleda, química experta en medi ambient i pol·lució; Núria Roigé, enginyera de camins doctoranda en models d’inversió, i Belén Galofré, llicenciada en farmàcia i experta en microbiologia.

Totes elles volen trencar amb els estereotips de gènere que mantenen les dones allunyades d’aquestes carreres. Des d’Aigües de Barcelona, creiem que només amb formació i referents femenins podem contribuir a assolir la igualtat efectiva.