El blog d'Aigües de Barcelona

On podràs estar al corrent de totes les novetats de la teva aigua.

Blocs

L’aigua, compromís de futur

Aigües de Barcelona impulsa projectes socials i d’innovació per continuar sent un referent mundial en el cicle de l’aigua

Talent, innovació i compromís. Són els tres pilars bàsics d’Aigües de Barcelona per servir la ciutadania i fer front als reptes derivats del canvi climàtic. El coneixement i la tecnologia són la punta de llança per al desenvolupament de ciutats intel·ligents, resilients i verdes. La clau per garantir un desenvolupament sostenible i inclusiu que no deixi ningú enrere.

Reflexionar sobre el valor de l’aigua és l’objectiu de les Nacions Unides amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua, que se celebra el 22 de març. L’aigua, un bé essencial i escàs, té molts significats. Per a Aigües de Barcelona, és la seva raó de ser i el motiu que els impulsa cada dia a millorar. L’aigua és progrés i futur. 

L’objectiu d’Aigües de Barcelona és aportar valor a la ciutat a partir del vector aigua i contribuir de manera significativa al desenvolupament sostenible de tot l’entorn metropolità, compromesos en el compliment de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. Fomentar l’esperit innovador i el talent és la millor estratègia perquè Barcelona i tota la seva àrea metropolitana es consolidi com un hub mundial de l’aigua, un referent en la mitigació i adaptació al canvi climàtic i els seus efectes.

Un model d’èxit

Aigües de Barcelona treballa en un ecosistema d’innovació oberta en el qual col·labora amb un total de 142 partners per afrontar els reptes socials i mediambientals, i per generar valor econòmic i social en el territori. Fruit d’això són iniciatives com Start4Big (juntament amb CaixaBank, Naturgy, Seat i Telefónica) per atreure talent emprenedor nacional i internacional; Tech4Climate (amb la Fundació Ship2B, Fundació Repsol, Innocells i Nestlé Espanya), que busca les millors start-ups amb el focus en la sostenibilitat i el medi ambient, o IND+I, un espai d’intercanvi de coneixement sobre innovació i indústria que organitza l’Ajuntament de Viladecans, amb el suport de la Generalitat, Incasòl, DeltaBCN, la Diputació de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

També participen en el Programa de Doctorats Industrials, una estratègia del Govern de la Generalitat que té com a objectiu la transferència de coneixement entre els entorns empresarials i acadèmics, que contribueix a la competitivitat del teixit industrial català alhora que fomenta la formació i genera ocupació de qualitat.

Els projectes de recerca i innovació es materialitzen en bona mesura a través de Cetaqua, el centre tecnològic de l’aigua creat el 2007 per Aigües de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Un model de col·laboració publicoprivada on s’utilitzen al màxim les capacitats internes i es col·labora amb la comunitat científica i innovadora, fet que els permet estar a l’avantguarda de les noves tendències.

Ecofactories per a una economia circular

Aigües de Barcelona aplica la innovació per reutilitzar tots els recursos i fer front a l’estrès hídric que pateix la conca del Mediterrani. Han transformat la depuradora del Baix Llobregat en una ‘ecofactoria’, una veritable fàbrica autosuficient que genera tota l’energia que necessita, regenera l’aigua i valoritza tots els residus.

El concepte d’‘ecofactoria’ va més enllà del cicle urbà de l’aigua. N’és la prova el projecte LIFE NIMBUS, impulsat en col·laboració amb Cetaqua, TMB, LABAQUA i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que permet transformar en biometà el biogàs que es genera a les estacions depuradores i utilitzar aquest combustible verd en autobusos metropolitans.

La innovació també permet estar al costat dels que més ho necessiten. Com el projecte que, en col·laboració amb els serveis socials dels ajuntaments, basant-se en les dades de telemesura del consum d’aigua, permetrà detectar canvis de comportament en les persones que necessiten assistència i generar un avís per determinar si cal fer-ne un seguiment.

Pacte Social per a una recuperació verda i justa

Les aliances amb l’entorn són imprescindibles en tots els projectes. Per això, han proposat un gran Pacte Social per donar resposta als reptes derivats de la pandèmia i garantir una recuperació econòmica verda i justa. Un pacte en el qual es comprometen a no deixar ningú enrere, generar ocupació de qualitat i impulsar una reconstrucció sota l’eix de la sostenibilitat.

La companyia no deixa sense aigua a ningú que no pugui pagar el servei per raons econòmiques gràcies a la innovació social, que va suposar al seu dia la creació del Fons de Solidaritat. Ara, han fet un pas endavant amb una nova tarifa social per bonificar 300 litres d’aigua diaris a les 60.000 llars de l’àrea metropolitana en risc d’exclusió social que tinguin tots els seus membres a l’atur, que estiguin en situació de pobresa energètica o que rebin una pensió mínima.

Innovació també per preservar la salut. Aigües de Barcelona ha desenvolupat COVID-19 City Sentinel, un instrument que monitoritza les aigües residuals i detecta i quantifica la presència del virus SARS-CoV-2. Aquesta pionera solució, fruit de coordinar els esforços de nombrosos centres de recerca i innovació, combina un pla de mostreig, anàlisis ràpides i l’accés a un observatori digital. Es tracta d’una peça clau per anticipar escenaris i prendre decisions que poden salvar vides. Un exemple de com la ciència, unida al coneixement expert, és la millor via per protegir la salut pública.

L’aigua és futur. I cada dia aquest futur es construeix treballant colze a colze amb la comunitat científica i els agents que impulsen la innovació, en aliança amb administracions i entitats socials. El compromís amb l’acció social i la innovació està en l’ADN d’Aigües de Barcelona per donar resposta als reptes de les persones, de la ciutat i de l’entorn