On podràs estar al corrent de totes les novetats de la teva aigua.
L’aigua és la font de la vida i aquesta pandèmia ha deixat clar, més que mai, la seva estreta relació amb la salut i la higiene. Disposar de subministrament d’aigua i sanejament de qualitat constitueix la millor protecció contra nombroses malalties infeccioses. Ara, a més, l’estudi de la petjada que deixem a les aigües residuals s’ha convertit en un potent instrument per seguir el grau de prevalença del coronavirus i per anticipar possibles rebrots de la malaltia.
Per rastrejar el virus a les clavegueres i a tot el sistema de sanejament de les ciutats, Aigües de Barcelona ha desenvolupat COVID-19 City Sentinel, una eina que monitoritza les aigües residuals i que detecta i quantifica la presència del virus SARS-CoV-2 en aquestes aigües. Aquesta innovadora solució combina un pla de mostreig, anàlisis ràpides i l’accés a un observatori digital. Una gran ajuda per anticipar escenaris i prendre decisions davant el desafiament que suposa la pandèmia per a tota la població.
Laboratoris de referència
Garantir la continuïtat del servei i preservar la salut de les persones són les principals prioritats per a Aigües de Barcelona. Per això, coincidint amb el Dia Mundial del Sanejament, que se celebra el 19 de novembre, la companyia posa en valor la importància del sanejament com a pedra angular per a un nou model de desenvolupament sostenible i eina per actuar davant de les noves realitats conseqüència de la pandèmia. Així, l’experiència d’Aigües de Barcelona i el seu coneixement en matèria de xarxes de sanejament i anàlisis en laboratori, són factors que li permeten acotar per zones d’influència la xarxa de clavegueram de les diferents poblacions i ajudar a identificar els diferents nivells d’incidència del SARS-CoV-2 quan se’n detecti la presència.
Els laboratoris d’Aigües de Barcelona, referència nacional en control de qualitat de l’aigua i en tècniques avançades com l’anàlisi PCR, són capaços de lliurar resultats fiables en menys de 48 hores a partir de marcadors genètics de virus. Un cop recollides les mostres representatives i analitzades al laboratori, els resultats es transfereixen de manera automàtica a la plataforma digital City Sentinel. Aquest instrument permet al gestor públic visualitzar gràficament les dades mitjançant un mapa dinàmic del municipi, dividit per sectors basant-se en la xarxa de sanejament, el que facilita seguir l’evolució del virus a les diferents àrees.
Els municipis de Cornellà de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat i Badalona ja disposen d’aquesta ajuda per combatre el coronavirus. La solució, que s’ha implantat en altres poblacions del territori espanyol, ha estat seleccionada pel Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social com a plataforma per al projecte nacional de seguiment del virus a les depuradores (EDARs) de tot l’Estat.
Un servei essencial amenaçat pel canvi climàtic
El subministrament d’aigua i el sanejament es van declarar serveis essencials durant la pandèmia. La xarxa de sanejament de les ciutats, que permet tractar i evacuar les aigües residuals, és un equipament estratègic en les polítiques de salut. Però el canvi climàtic constitueix una seriosa amenaça per a aquesta peça bàsica que va permetre el creixement de les ciutats en els segles XIX i XX.
L’edició d’enguany del Dia Mundial del Sanejament porta per lema “Sanejament sostenible i canvi climàtic”. Hem de ser conscients que els episodis climàtics extrems com tempestes continuades, inundacions o sequeres poden ocasionar danys en les canalitzacions i suposar un risc de fuita d’aigües residuals.
A més, el compromís amb el medi ambient, la lluita contra el canvi climàtic i una gestió eficient dels recursos fa imprescindible apostar per un model d’economia circular en el cicle de l’aigua. D’aquesta manera, passaria de ser el final del cicle a l’origen d’aquest, amb la reutilització de l’aigua i altres recursos, que permetria fer front a la disponibilitat limitada de recursos i a l’augment de població. Per aconseguir aquest sanejament sostenible, cal augmentar la inversió en infraestructures que millorin la competitivitat i la resiliència, i impulsin una gestió integrada amb visió global responent als reptes de les ciutats del segle XXI.