El blog de Aigües de Barcelona

Donde podrás estar al día de todas las novedades sobre tu agua

Blogs

“En realitat és una feina com qualsevol altra, requereix traça i ganes de treballar”

En el Dia Internacional de la Dona, coneix la Montse Martín, operària d’Aigües de Barcelona

Un any més, ens afegim a la celebració del Dia Internacional de la Dona. Aquest any, el dia posa l’accent en el 25è. Aniversari de la Declaració i Plataforma d'Acció de Pequín, que va ser aprovada el 1995 a la Quarta Conferència Mundial sobre la Dona, i que es considera com el full de ruta més progressista per a l’empoderament de les dones i les nenes arreu del món.

A Aigües de Barcelona promovem la igualtat d’oportunitats. El 2015, vam signar el nostre primer Pla d’Igualtat, que vetlla per la promoció de la igualtat real i efectiva entre homes i dones, evitant qualsevol tipus de discriminació laboral. I de fet, això és tradueix en xifres concretes: hi ha un 33,33% de dones en càrrecs directius i de comandaments, un 40% de dones al Comitè de Direcció i tenim una de les bretxes salarials més baixes d’Espanya, del 6,34%.

Apostem pel talent, la capacitat i la competència superant els estereotips. Un dels estereotips que més ens preocupen és aquell que diu que una dona no pot fer una feina d’operària d’aigües. Ja fa anys que realitzem diverses accions per captar talent femení en aquest àmbit, amb èxit.

Montse Martín va començar a treballar a Aigües de Barcelona l’any 2013 després d’haver fet un curset propiciat per Aigües de Barcelona. Llavors, va ser l'única dona de l’equip. Tot i això, recorda que, des de l’inici, mai es va sentir malament. “Em van acollir molt bé. Els meus companys mai m’han fet sentir diferent per ser dona”.

Considera que potser les noies no contemplen aquesta feina com a sortida professional perquè “es pensen que és molt dur”. “En realitat és una feina com qualsevol altra, es requereix traça i ganes de treballar”, diu. La Montse treballa cada dia per solucionar avaries i fuites de la xarxa, canvi de comptadors i altres tasques de manteniment. Per ella, encara no està normalitzat veure dones operàries. “Jo faig la meva feina igual que qualsevol altre company”, ens explica.

La Montse ha estat també pionera en el món esportiu, fent d’àrbitra de futbol sala a la lliga catalana i jutge de la Divisió d’Honor. Triatleta i corredora de mitges maratons, és a més membre de Itriatletes Solidaris, una associació esportiva que vetlla per l’espor inclusiu.  

Montse Martín representa tot allò que en un dia com avui cal posar en valor: la equitat efectiva en totes les àrees laborals i la lluita per normalitzar que no hi ha feines d’homes i de dones, simplement, feines. Com diem des d’Aigües de Barcelona, “Tu decideixes allò que vols ser. Construeix el teu futur”.