El blog de Aigües de Barcelona

Donde podrás estar al día de todas las novedades sobre tu agua

Blogs

REGREEN, el potencial de l'aigua regenerada per a l'entorn urbà 

Aigües de Barcelona i Cetaqua, en el seu compromís amb l’acció climàtica i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), han creat l’hort urbà REGREEN

En el context actual d’emergència climàtica, en què el dèficit hídric dels territoris és una evidència, la necessitat de trobar solucions circulars encara es fa més evident. L’ús de recursos hídrics alternatius com l’aigua regenerada es presenta com una de les grans opcions per fer front a aquest gran repte.

Aigües de Barcelona i Cetaqua, en el seu compromís amb l’acció climàtica i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), han creat l’hort urbà REGREEN, un projecte pilot d’innovació que té com a objectiu demostrar el potencial de l’ús d’aigua regenerada per a l’agricultura hidropònica a l’entorn urbà.

L’agricultura hidropònica consisteix en el cultiu de plantes utilitzant substrats minerals en lloc de sòl agrícola, cosa que permet estalviar consum d’aigua i fertilitzants i obtenir uns cultius d’alta qualitat mitjançant el control de les dosis de nutrients. Aquest tipus de cultius es poden desenvolupar en condicions desfavorables, com és el cas de les ciutats, on l’aigua i l’espai són escassos, fet que suposa un gran avantatge respecte a l’agricultura mitjançant reg convencional.

Però què significa exactament l’aigua regenerada? Regenerar implica sotmetre l’aigua depurada a un nou tractament perquè es pugui reutilitzar per a diferents usos com el reg de parcs i jardins, la neteja dels carrers o l’agricultura, entre d’altres. D’aquesta manera, es promou l’economia circular donant una segona vida a aquest recurs escàs. En aquest sentit, el REGREEN esdevé una palanca d’innovació per demostrar la viabilitat tècnica, econòmica i ambiental de l’ús d’aigua regenerada en cultius hidropònics a nivell municipal i explicar a la ciutadania quins són els beneficis de l’ús d’aigua regenerada, una aigua segura fins i tot per a horts urbans.

Aigües de Barcelona aposta fermament per l’aigua regenerada per a usos ambientals, agrícoles, urbans o industrials, a fi de millorar la resiliència hídrica de les ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona. L’ús d’aigua regenerada permet aconseguir una millora de la petjada hídrica, la circularitat i la neutralitat climàtica als municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona, reduint la dependència de les condicions mediambientals, afavorint la preservació dels rius i aqüífers, i contribuint a una gestió del cicle integral de l’aigua de proximitat, sostenible i responsable amb el medi ambient.

Aigües de Barcelona va aconseguir regenerar el 2021 un total de 38 hectòmetres cúbics d’aigua, equivalent a l’aigua que consumeixen més de mig milió de persones en un any. Fins ara, els usos més demanats de l’aigua regenerada són ambientals, com el manteniment del cabal ecològic del riu Llobregat o la injecció als aqüífers per evitar la intrusió salina, i els agraris, com el reg del Parc Agrari del Baix Llobregat, el Canal de la Infanta o el Rec Vell de Sant Vicenç dels Horts.

Durant els propers mesos, el pilot demostratiu REGREEN recorrerà diferents municipis de l’àrea metropolitana per tal de conscienciar la societat sobre el potencial de l’aigua regenerada i els beneficis que aquesta aporta.