El blog de Aigües de Barcelona

Donde podrás estar al día de todas las novedades sobre tu agua

Blogs

Curses sostenibles, ciutats sostenibles

Repensar què fem i demanar-nos si podem fer quelcom per a reduir la nostra petjada. Si el canvi és col·lectiu i sostingut en el temps, l’èxit estarà assegurat. 

Durant tota la vida, participem d’esdeveniments socials. Contribueixen a crear pertinença de grup, ja sigui en àmbits familiars, associatiu, local o de l’oci. Ens defineixen culturalment i són símptoma de l’estat de salut de les estructures socials que creem. Quanta més tradició i història té una societat, més són els esdeveniments en els que participen els seus membres.

Actualment, i donat el context en el que ens trobem, amb un clima canviant i una saturació de deixalles, en especial de residus plàstics, tenim el repte de seguir mantenint aquests esdeveniments, però fer-los sostenibles I per a aconseguir-ho, calen canvis individuals i col·lectius considerables: cal modificar comportaments per contribuir a construir ciutats més sostenibles, més habitables.

Des d’Aigües de Barcelona, fa temps que vam iniciar una línia de col·laboració amb els grans esdeveniments de la ciutat per tal de conscienciar i fer-los més respectuosos amb el medi ambient. Esdeveniments com la Marató de TV3, la Ciutat dels Somnis (antic Saló de la Infància) o el Cross Escolar ja han comptat amb la nostra presència.

On més s’ha visualitzat aquesta presència ha estat en l’àmbit de les curses, esdeveniments esportius que convoquen milers de runners cada any a Barcelona i la seva àrea metropolitana. Actualment, ja hem consolidat la nostra presència en vuit de les curses més importants en aquest territori, que apleguen en total més de 65.000 participants. Es tracta de les curses de La Mercè, la dels Bombers de Barcelona, la Barcelona Magic Line, la Badalona Magic Line, la Jean Bouin, la de l’Associació Espanyola contra el Càncer, la Cursa de Sant Antoni i la Cursa Nocturna de l’Hospitalet del Llobregat.

En totes elles, hem instal·lat punts d’hidratació en els quals dispensem aigua de l’aixeta en gots compostables o biodegradables, per tal de contribuir a la reducció de residus. A més, en diferents ocasions s’ha acompanyat d’altres accions de sensibilització, com per exemple el repartiment de cantimplores de vidre. Aquesta mesura ha estat aplaudida des de diferents entorns i ha contribuït a canviar molts hàbits, no sols a la competició mateixa, sinó ja a l’entorn domèstic i professional de qui ha participat en alguna de les curses.

I no només això. Hem comptabilitzat l’estalvi pel que fa petjada hídrica i de CO2 i els resultats són importants. Pel que fa a residus, sols amb aquesta mesura d’incorporar fonts i gots compostables a aquestes vuit curses, hem aconseguit deixar d’utilitzar 4.400 kg de plàstic, que traduït en estalvi en tones de CO2 suposem 11,30 tn de CO2.!

Aquesta és la via: repensar què fem i demanar-nos si podem fer quelcom per a reduir la nostra petjada. Si el canvi és col·lectiu i sostingut en el temps, l’èxit estarà assegurat.