Actualitat

null

Aigües de Barcelona millora l’ocupabilitat de més de 5.000 persones en situació de vulnerabilitat entre 2021 i 2023

El Pla d’Acció Social d’Aigües de Barcelona 2021-2023 ha contribuït a millorar l’ocupabilitat i la qualitat de vida de més de 5.000 persones en situació de vulnerabilitat, en col·laboració amb 38 entitats socials del territori, 11 ajuntaments i la Diputació de Barcelona. Amb un finançament propi de 2,8 milions d’euros, la companyia ha impulsat, entre el 2021 i el 2023, fins a 118 programes i iniciatives socials d’acompanyament integral per a la inserció laboral, la generació d’oportunitats laborals en el sector mediambiental, la formació i l’ocupació a mida, l’assessorament en termes de pobresa energètica, el suport a projectes del Tercer Sector i accions de voluntariat corporatiu. 

 

Més de 60.900 persones adherides a la Tarifa Social

Aigües de Barcelona ha estat sempre compromesa amb les persones i per això va crear l’any 2012 el Fons de Solidaritat, amb l’objectiu de donar suport a les famílies amb dificultats per fer front al pagament de la factura de l’aigua. L’antic Fons de Solidaritat va evolucionar fins a l’actual Tarifa Social, a la qual estan adherides 60.987 famílies el 2023, un 11% més respecte del 2020. 

Programes transformadors d’alt impacte social

El programa ONA, les Beques Joves Talents, Territori Social, Green Jobs, el projecte A-porta i el suport a les entitats del Tercer Sector són les principals iniciatives d’un pla d’acció social que inclou també diversos Fòrums de Diàleg amb els representants del Tercer Sector Social i dels Serveis Socials, així com accions de voluntariat corporatiu.

El programa ONA, que té com a objectiu empoderar les persones beneficiàries de la Tarifa Social, combinant la cobertura estable de les necessitats bàsiques de la persona amb un programa específic de millora de l’ocupabilitat, s’ha desplegat en aliança amb Creu Roja i els serveis socials de 6 municipis: Barcelona, Cornellà de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Sant Joan Despí i Santa Coloma de Gramenet. Prop de 500 persones han participat en aquest programa, el 59% de les quals han aconseguit com a mínim una inserció laboral.

Aigües de Barcelona també ha impulsat el programa de Beques Joves Talents, adreçat a joves estudiants amb expedients brillants que provenen de llars amb rendes baixes. Aquestes beques han permès cursar estudis universitaris a 34 joves, dels quals 11 ja s’han graduat i 7 han trobat feina.

Fruit de l’aliança amb els ajuntaments, i amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona en alguns casos, el programa Territori Social ha permès implementar sis projectes a Montcada i Reixac, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet i l’Hospitalet de Llobregat que han beneficiat 80 persones. Entre aquests projectes, destaca el PUNT TIC del programa Digitalitza’t de L’H6.0, que promou l’alfabetització digital i l’accés gratuït a les noves tecnologies del veïnat de la Florida (l’Hospitalet de Llobregat). És un espai que ha atès més de 8.400 persones en el darrer any a través de joves del barri contractats per a això. El Punt TIC ha estat guardonat en els Reconeixements goODS! que impulsen la xarxa del Pacte Mundial a Espanya i la Fundación Rafael del Pino

Suport a les entitats del Tercer Sector

Les aliances amb entitats del Tercer Sector Social són un pilar fonamental en el desenvolupament de l’acció social d’Aigües de Barcelona, ja que permeten abordar els grans reptes de la societat d’una manera eficaç, des del coneixement i l’expertesa de les entitats que treballen per millorar el seu entorn. Per això, Aigües de Barcelona ha col·laborat, durant el període 2021-2023, amb 28 entitats socials que han pogut desenvolupar els seus programes d’ocupació i millora de l’ocupabilitat per a més de 2.200 persones de l’àrea metropolitana.

Finalment, Aigües de Barcelona ha dut a terme 23 accions de voluntariat corporatiu en les quals han participat 195 persones que han dedicat més de 1.100 hores a diferents causes socials i mediambientals. 

Després de finalitzar el Pla Director d’Acció Social, Aigües de Barcelona engega el nou Pla Director d’Acció Social 2024-2026, que amplia la mirada de l’anterior, fomentant la millora de l'ocupabilitat de les persones que es troben en situació de vulnerabilitat, especialment les persones beneficiàries de la Tarifa Social de l’aigua, reforçant el propòsit de la companyia i incorporant l’aigua com a vector de millora del benestar i la salut