null Aigües de Barcelona i l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat signen un protocol per garantir aigua a qui no la pugui pagar

Ignacio Escudero, director general d'Aigües de Barcelona, i Nuria Marín, alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, han signat el protocol per afrontar l'emergència en l'àmbit de la pobresa energètica. L'objectiu del protocol és fixar el procediment per garantir el subministrament d'aigua a qui no el pugui pagar per manca de recursos econòmics, en aplicació de la Llei 24/2015.

El protocol se suma a les mesures posades en marxa unilateralment des de fa cinc anys per Aigües de Barcelona per no tallar l'aigua a ningú que no la pugui pagar. Des de 2012, a més de garantir l'aigua, la companyia disposa d'un Fons de Solidaritat per ajudar a pagar el consum d'aigua a les famílies amb dificultats. Aquest fons, que es gestiona en coordinació amb els serveis socials dels municipis de l'àrea metropolitana proveïts per Aigües de Barcelona, ja ha bonificat la factura de l'aigua a prop de 18.700 famílies en situació de vulnerabilitat, amb una inversió superior als 7,6 milions d'euros. A l'Hospitalet, s'han atorgat ajudes a més de 3.500 persones, a les quals s'han destinat més de 1.420.000 euros.

Nuria Marín s'ha mostrat satisfeta amb la col·laboració entre Aigües de Barcelona i l'Ajuntament de l'Hospitalet: ''Hem de ser justos. Si hi ha hagut una empresa que ha estat a l'alçada de les circumstàncies en aquest context de crisi social i econòmica ha estat Aigües de Barcelona. Des que va presentar el Fons de Solidaritat el 2012, la companyia ha subvencionat el servei d'aigua a unes 3.500 famílies de la ciutat amb una inversió superior als 1,4 milions d'euros''. Per la seva banda, Ignacio Escudero ha destacat que aquest protocol ''agilitzarà els tràmits per bonificar el servei d'aigua a les famílies que més ho necessiten, i garanteix encara més que mai es talla l'aigua a cap habitatge en situació de vulnerabilitat''.

D'acord amb la Llei 24/2015, el protocol estableix el procediment que cal seguir per garantir l'aigua a tothom qui ho necessita. Segons aquest document, Aigües de Barcelona haurà de sol·licitar als serveis socials del consistori un informe de valoració per determinar si la persona o unitat familiar que té factures impagades està en una situació d'exclusió residencial. En cas que aquests indiquin que es tracta d'una persona o una unitat familiar vulnerable, la companyia garantirà el subministrament. Aquest protocol ja s'ha signat amb 19 consistoris metropolitans més: Sant Adrià de Besòs, Begues, Esplugues, Cornellà, Sant Joan Despí, Sant Climent, el Papiol, Santa Coloma de Cervelló, Torrelles, Montcada i Reixac, Castelldefels, Viladecans, Sant Feliu, Sant Just, Montgat, Gavà, Pallejà, Santa Coloma de Gramenet i Sant Boi, i posa de manifest el compromís de la companyia amb la ciutadania, i en aquest cas en concret, amb les famílies en situació de vulnerabilitat.