null Aigües de Barcelona participa al festival d’arquitectura 48h Open House obrint les seves instal·lacions més representatives

  • Es podran visitar infraestructures del cicle integral de l’aigua com la planta potabilitzadora de Sant Joan Despí i la depuradora del Baix Llobregat, a més d’edificis de gran valor patrimonial com la Torre de les Aigües o el Museu de les Aigües.

Per segon any consecutiu, Aigües de Barcelona participarà al festival d’arquitectura 48h Open House, una iniciativa que té com a objectiu apropar l’arquitectura a la ciutadania i que permetrà visitar més de 200 espais durant el cap de setmana del 26 i 27 d’octubre. La companyia hi serà present obrint instal·lacions amb un itinerari que inclou visites a edificis històrics i a infraestructures vinculades amb el cicle integral de l’aigua, algunes de les quals només obriran les portes al públic general coincidint amb el festival.

Els ciutadans i ciutadanes que ho vulguin podran descobrir la potabilitzadora de Sant Joan Despí, així com visitar l’estació depuradora del Baix Llobregat, al Prat de Llobregat, dues infraestructures de vital importància per a l’àrea metropolitana. La seu d’Aigües de Barcelona, creada per Leopoldo Rodés al carrer del General Batet de Barcelona, també obrirà al públic. En aquesta seu es podrà accedir a dos llocs cabdals per a la gestió del cicle integral de l’aigua: el Centre de Control Operatiu i el Laboratori de Qualitat de l’Aigua, un espai de referència internacional.

Finalment, estarà oberta al públic la Ciutat de l’Aigua, dissenyada per Arata Isozaki, premi Pritzker 2019. Es tracta d’un edifici per a oficines que acull la seu de diverses empreses dedicades a la gestió de l’aigua. L’exposició The Zone of Hope també forma part de les activitats del 48h Open House. Es tracta d’una experiència de realitat virtual que permet viure en primera persona els efectes del canvi climàtic per tal de conscienciar sobre la necessitat d’actuar.

La cascada d’Antoni Gaudí al Museu de les Aigües

Pel que fa a edificis històrics de gran valor arquitectònic, els visitants podran conèixer l’actual Museu de les Aigües, un edifici projectat per Josep Amargós i Samaranch el 1909 per albergar  les instal·lacions de la central de bombament d’aigua de Cornellà, que encara avui abasteix bona part de Barcelona i la seva àrea metropolitana.

Entre els espais que més èxit van tenir en la darrera edició, es troba la Torre de les Aigües del Tibidabo, també d’Amargós i Samaranch, guanyadora l’any 1905 del Premi d’Edificis Artístics de l’Ajuntament de Barcelona i que aportava aigua a una colònia veïna.

De totes les propostes, destaca la possibilitat de conèixer una de les obres més desconegudes d’Antoni Gaudí, la cascada que va idear per al jardí de la Casa Vicens de Barcelona i que, malauradament, va ser enderrocada. Una reproducció idèntica es troba al jardí del Museu de les Aigües, a Cornellà, que va ser reconstruïda l’any passat donada la seva importància i singularitat.

Aigües de Barcelona participa en aquest festival arquitectònic, cita anual per als amants de l’arquitectura, per mostrar la complexitat del cicle urbà de l’aigua, a través del qual es fa arribar aigua de la màxima qualitat a totes les llars de Barcelona i la seva àrea metropolitana. 

Informació de servei

-              Cal reserva prèvia per a totes les visites, excepte per al Museu de les Aigües, l'exposició The Zone of Hope i la Ciutat de l’Aigua.

-              Durant la celebració del 48h Open House, les reserves a TZOH es faran a través de la web del festival.

-              Més informació a www.48hopenhousebarcelona.org.