Actualitat

null

El projecte Gavà Circular, premiat per promoure la sostenibilitat ambiental al municipi, des de les aliances publicoprivades

El projecte Gavà Circular, fruit de la col·laboració entre Aigües de Barcelona, Cetaqua i l’Ajuntament de Gavà, ha rebut un accèssit en els V Premis BASF d’economia circular en la categoria de millor iniciativa pública. Aquesta iniciativa té com a objectiu desenvolupar i aplicar un model d’economia circular al municipi, i situa Gavà com a referent europeu en sostenibilitat urbana. 

Aquests guardons, convocats pel grup BASF i el Club d’Excel·lència en Sostenibilitat, distingeixen iniciatives centrades en l’economia circular que impulsen significativament el desenvolupament empresarial posant el focus en la sostenibilitat ambiental i social.

Iniciat el 2017, el projecte Gavà Circular és un exemple de col·laboració publicoprivada, en aquest cas entre Aigües de Barcelona, Cetaqua i l’Ajuntament de Gavà, amb la finalitat d’aplicar els principis de l’economia circular com a mitjà per garantir la sostenibilitat social, econòmica i ambiental de la ciutat, en línia amb l’Agenda 2030 i l’Agenda Urbana Espanyola. Per desplegar el projecte, es van identificar 10 potencials sinergies entre actors territorials a través de l’anàlisi dels fluxos d’aigua, energia i residus.

En l’àmbit de l’aigua, la iniciativa promou impulsar l’aigua regenerada per a usos no potables al municipi, mitjançant la instal·lació d’un punt de recàrrega d’aigua i l’estudi de viabilitat d’un segon pilot en un polígon industrial. En aquest sentit, al desembre del 2021 es va inaugurar Recaigua, el primer punt de recàrrega intel·ligent d'aigua subterrània no potable al municipi per al reg i la neteja dels carrers. 

Aquest reconeixement se suma a l’or obtingut l’any passat en els IWA Project Innovation Awards, com el millor projecte en la categoria de governança, institucions i empresa social, el que situa Gavà com un model de ciutat sostenible, cohesionada i justa socialment.

Vídeo Gavà Circular