null El vàter no és una paperera: campanya contra l'abocament de tovalloletes a l'àrea metropolitana de Barcelona

Aigües de Barcelona ha iniciat aquest matí, al Mercat de Sagarra de Santa Coloma de Gramenet, la campanya ''Stop Tovalloletes al vàter'', una iniciativa que vol conscienciar a la ciutadania dels problemes que causa l'abocament de les tovalloletes i productes d'higiene personal al vàter, i obtenir resultats mesurables en termes de reducció de les avaries que provoquen les tovalloletes abocades a la xarxa de sanejament.

Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, i Eduard Bosch, director de zona Besòs d'Aigües de Barcelona, han estat presents a l'acció d'aquest matí, en la qual s'han repartit papereres a tots els veïns que s'han acostat al Mercat de Sagarra.

A banda de Santa Coloma, la campanya es durà a Badalona i als districtes de Sant Andreu i Sant Martí de Barcelona, que aboquen les aigües residuals a la depuradora (EDAR) del Besòs, i inclourà accions de sensibilització ciutadana a mercats, així com a comerços, bars i restaurants, on es repartirà informació i material de la campanya, i es distribuiran 20.000 papereres per col·locar al costat del vàter de casa. Consulta aquí els detalls de l'acció de sensibilització que es farà als diferents municipis i districtes.

Aquesta acció es presenta després de l'èxit de la celebrada l'any passat als 5 municipis que fan arribar les aigües residuals a l'EDAR Gavà Viladecans: Sant Boi de Llobregat, Gavà, Sant Climent de Llobregat, Viladecans i Castelldefels. La iniciativa va permetre reduir el nombre de residus abocats a la depuradora en prop d'un 2,5%: així, es va passar de 265,22 tones de residus procedents del pretractament, en els primers nou mesos de 2016, a 243,64 tones en els primers nou mesos de 2017.

Un greu problema per al medi ambient

L'abocament de tovalloletes al vàter genera importants problemes a les depuradores i en l'operativa d'Aigües de Barcelona. De fet, el 46% de les emergències registrades per la companyia durant el 2015 tenien relació amb aquestes tovalloletes. El 2014 es van abocar als vàters dels 36 municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona més de 4,4 milions de quilos de deixalles, gairebé 1,4 quilos per habitant. A més, 8 de cada 10 serveis de neteja de canonades són per embussos provocats per les tovalloletes humides. A les comunitats de veïns, aquestes reparacions costen un mínim de 300 euros.

Les tovalloletes humides estan fetes amb fibres molt resistents, malgrat que l'envàs indiqui que són biodegradables. Triguen molt més a desfer-se que el paper higiènic i s'enreden amb altres residus que tampoc han d'anar al vàter, com cigarrets, tampons, bastonets de cotó o compreses, i provoquen importants avaries a les instal·lacions de sanejament, com són les estacions depuradores. La campanya ''Stop Tovalloletes. El vàter no és una paperera'' vol conscienciar la ciutadania dels problemes que causa l'abocament de les tovalloletes i productes d'higiene personal que arriben a les depuradores metropolitanes, i contribuir a un canvi d'hàbits beneficiós per al medi ambient.