null Aigües de Barcelona i Cetaqua continuen impulsant un model d’economia circular amb l’Ajuntament de Gavà

Rubén Ruiz, director general d’Aigües de Barcelona, Carlos Montero, director de Cetaqua, i Gemma Badia, nova alcaldessa de Gavà, han signat avui la renovació del conveni de col·laboració per tal de desenvolupar i aplicar un model d’economia circular en aquest municipi, donant continuïtat als dos anteriors convenis duts a terme des de l’any 2017. 

L’objectiu del conveni, exemple de col·laboració publicoprivada, és donar continuïtat al projecte Circular Gavà, en el qual es van identificar 10 sinergies potencials entre actors territorials a través de l’anàlisi dels fluxos d’aigua, energia i residus, per tal d’aplicar els principis de l’economia circular com a mitjà per garantir la sostenibilitat social, econòmica i ambiental de la ciutat. L’alcaldessa de Gavà ha agraït a Aigües de Barcelona i a Cetaqua el seu “important compromís per contribuir que Gavà continuï avançant en un camí necessari, el de l’economia circular i la innovació, que respon als fonaments de la gestió municipal”. Gemma Badia ha destacat que aquest conveni estableix “uns nous objectius quant al reaprofitament de l’aigua i dels residus, en definitiva, quant al repte que tenim al davant les ciutats per fer front al canvi climàtic, per dotar-nos de les eines per a la regeneració, la recuperació i la sostenibilitat ambiental”.

En l’àmbit aigua es promouran accions per facilitar la implementació de la reutilització. En concret, es demostrarà la viabilitat de la utilització de les aigües regenerades per a usos no potables al municipi, mitjançant la instal·lació d’un punt de recàrrega d’aigua i l’estudi de viabilitat d’un segon pilot en un polígon industrial.

Rubén Ruiz, director general d’Aigües de Barcelona, ha posat en valor aquesta aliança “per tal d’impulsar l’ús d’aigua regenerada i acompanyar la ciutat de Gavà en el seu lideratge com a referent en economia circular i resiliència hídrica”. Per la seva banda, Carlos Montero, director general de Cetaqua, ha comentat que “a Cetaqua orientem els nostres projectes per provocar un impacte sostenible i positiu al territori, aportant solucions d’aplicació real basades en els principis de l’economia circular”.

D’altra banda, en l’àmbit energia-residus, es durà a terme la identificació de solucions per implementar un projecte pilot de recollida selectiva de residus en els polígons del municipi i avenços en el model de gestió energètica, amb la difusió de bones pràctiques i oportunitats de negoci entre el teixit empresarial. 

La trajectòria de Gavà Circular i el compromís d’Aigües de Barcelona, l’Ajuntament de Gavà i Cetaqua pel desenvolupament sostenible ha permès la creació de dues iniciatives destacades. D’una banda, la creació del HUB ECCUS, un Hub d'Innovació en Economia Circular per promoure un model de desenvolupament urbà basat en la sostenibilitat ambiental, econòmica i social. I de l’altra, la participació, juntament amb el municipi de Castelldefels, en la Intelligent Cities Challenge (ICC), una iniciativa de la Comissió Europea per tal de promoure l’ús de noves tecnologies per a la recuperació intel·ligent, verda i socialment responsable de 136 ciutats.