Distribució

La distribució de l'aigua es fa des del Centre de Control Operatiu. Es fa a través d'una xarxa de més de 4.500 km de canonades monitoritzada en continu i controlada les 24h i 365 dies l'any des del Centre de Control Operatiu. La previsió de la demanda permet anticipar-nos a les necessitats perquè cada cop que algú obre l'aixeta tingui l'aigua que necessita.

Centre de control operatiu a Colblanc

El centre de telecontrol funciona les 24 hores del dia els 365 dies de l'any.

Centre de control operatiu a Colblanc

El centre de telecontrol, amb les més de cent estacions remotes, permet controlar a distància les centrals d'elevació de l'aigua, els dipòsits d'emmagatzematge, les canonades de transport i les vàlvules de regulació i, a més a més, localitzar possibles fuites a la xarxa de subministrament. També evita les variacions de pressió extremes, preveu les anomalies del servei i limita les fuites.

La previsió de la demanda de cada zona s'obté mitjançant un model matemàtic que creua dades de consum real amb dades històriques de variables molt diverses: l'estació de l'any, el dia de la setmana, l'hora del dia, la temperatura, la previsió meteorològica, etc.

 • Avaries i manteniment

  Avaries i manteniment

  Més de 300 operaris dels centres d'operacions treballen per resoldre qualsevol incidència.

  Els centres d'operacions resolen en el mínim de temps possible qualsevol incidència que es produeixi al carrer, a qualsevol hora del dia i qualsevol dia de l'any. També treballen per evitar futures avaries, per això cada equip disposa d'un pla diari de manteniment preventiu de canonades, dipòsits, instal·lacions d'elevació i altres dispositius de la xarxa de distribució de l'aigua.

  plegar
 • Controls i previsió d'anomalies

  La xarxa d'estacions d'alerta del riu Llobregat detecta amb antelació si hi ha cap anomalia en la qualitat de les aigües que recomani deixar-la passar i fer servir temporalment altres recursos.

  Controls i previsió d'anomalies

  L'augment de cabal dels rius a causa de les pluges sovint provoca al·luvions que impedeixen l'aprofitament de l'aigua.

  Quan es produeix una riuada al Llobregat, la planta de tractament deixa de captar aigua superficial d'aquest riu. Aleshores, l'equip tècnic del centre de control fa les maniobres necessàries per portar aigua potable des d'altres orígens.

  Una xarxa de pluviòmetres distribuïts per la conca del riu proporcionen informació en temps real sobre les pluges i, per tant, sobre el comportament dels cabals del riu. Així mateix, es reben imatges i mapes meteorològics dels satèl·lits Meteosat i NOAA, i dels centres europeus de predicció.

  plegar