On podràs estar al corrent de totes les novetats de la teva aigua.
No n’hi ha més. Vivim de préstec d’ara en endavant. Un préstec que hauran de pagar les generacions futures. El proper 22 d’agost és el dia en que la nostra demanda de recursos naturals des de que va començar l’any superarà la capacitat que té el planeta per regenerar-los en tot el 2020. La humanitat consumeix el rebost de la natura (aigua, aliments, combustibles…) a una velocitat 1,75 cops superior a la seva capacitat de renovació. Una carrera cap al buit que cal revertir.
La data que marca el punt de sobreexplotació anual del nostre planeta s’ha denominat ‘Overshoot day’ o ‘Dia de la Sobrecapacitat’ i és un gran toc d’atenció per canviar els nostres hàbits i reconciliar-nos amb la que és la nostra casa comú des de fa milers de anys. Però 2020 és un any molt especial. El confinament global al que ha obligat la crisi del coronavirus ha reduït de forma puntual l’empremta ecològica que causa l’activitat humana i ha retardat en 21 dies pel que fa al 2019 l’arribada d’aquest dia en que la Terra penja metafòricament el rètol d’“Esgotada” (o “Sense bateria” com si fos un mòbil).
Hem de tornar a tancar-nos a les nostres llars per poder reduir la pol·lució de les ciutats i rebaixar el nostre impacte mediambiental? És a les nostres mans donar un cop de volant i evitar caure a l’abisme.
La crisi del coronavirus ens ha fet reflexionar sobre la importància de la natura i ha incrementat la nostra consciència ecològica. L’aigua, element indispensable per la vida, juga un paper vital en l’equilibri dels ecosistemes i en la lluita contra la emergència climàtica.
Aigües de Barcelona, fermament compromesa amb el medi ambient, compra energia verda i produeix al seu torn energia renovable (21.228.583 KWh generats en 2019), contribueix a la mobilitat no contaminant amb una flota de 131 vehicles sostenibles i avança cap a la neutralitat de carboni amb una reducció del 42,86% en les seves emissions pel que fa a 2015.
A més a més, treballa per la reutilització de l’aigua del riu Llobregat, incrementant el seu cabdal amb aigua regenerada i disminuint la necessitat d’ utilitzar aigua provinent del riu Ter. La companyia és pionera en el món en la transformació de les depuradores en ecofactories, un model que dona valor a tots els residus i garanteix l’autonomia energètica de les plantes. Per acabar amb la sobreexplotació del planeta i per fer front al desafiament climàtic, sanitari i econòmic, Aigües de Barcelona defensa una reconstrucció basada en la sostenibilitat, les infraestructures verdes i la col·laboració público-privada. Perquè protegir el nostre món demana l’esforç de tots.