El blog d'Aigües de Barcelona

On podràs estar al corrent de totes les novetats de la teva aigua.

Blocs

La gestió de l’aigua, punt clau de la 1a. Cimera Catalana d’Acció Climàtica

El passat divendres 17 de gener, Barcelona va acollir la 1ª cimera per fer front a l’emergència climàtica. Des d’Aigües de Barcelona hi vam participar en una taula en la qual es va parlar d’innovació i d’accions per mitigar el canvi climàtic

Ja hem dit moltes vegades en aquest racó, que l’aigua és un dels recursos més amenaçats pels efectes del canvi climàtic. Esdevindrà un bé escàs, motiu pel qual hem d’estar preparats per fer un ús més eficient de la gestió de l’aigua, en indústries, comerços i particulars. Estem ja en un escenari meteorològic canviant, i cada cop mes extrem, passant de situacions de sequera a  grans inundacions en períodes de temps més curts. Als  canvis meteorològics, hem de sumar l’augment demogràfic i un creixement de la demanda d’aigua motivat pels canvis en l’estil de vida.

Com a experts en el cicle integral de l’aigua, vam participar en una de les taules de la cimera per parlar sobre innovació. Maria Salamero, directora de Comunicació i Sostenibilitat, va exposar la necessitat d’actuar en tres àmbits: la conscienciació, la millora en com gestionem el recurs i la contribució directa en la lluita contra els efectes del canvi climàtic. La innovació i les aliances amb tots els sectors seran les palanques per a assolir l’èxit en cada un dels tres punts.

Conscienciar i gestionar eficientment

No ens cansarem de fer programes i campanyes per conscienciar la societat i generar canvis en formes de ser i actuar. Però cal ser innovador: els temps canvien i les formes d’arribar a les noves generacions també. Una iniciativa com The Zone of Hope -la exposició de realitat virtual immersiva que mostrava els efectes del canvi climàtic en primera persona en escenaris coneguts-  ha rebut 50.000 visites, un 20% dels quals han estat alumnes de la ESO. Creiem que és el camí: innovació comunicativa i noves tecnologies per generar un canvi.

D’altra banda, hi ha la forma en què treballem, les tecnologies que apliquem en la gestió del recurs. Heu de saber que a l’àrea metropolitana de Barcelona tenim un dels rendiments de la xarxa millors de tot el món. Hem estat capaços de sensoritzar i modelitzar tota la xarxa i fer-ne una gestió en temps real. Això ens permet entre d’altres coses, detectar qualsevol anomalia, variacions en la demanda i gestionar la xarxa de la forma més eficient per evitar perdre aigua.

A més, gràcies a la tecnologia, al coneixement i a la col·laboració amb les administracions hem fet realitat l’aigua regenerada. Apostem fermament per la reutilització de l’aigua com a recurs estructural i sostenible per a fer front al canvi climàtic i a l’augment de la demanda. L’Estació de Regeneració d’Aigua (ERA) del Baix Llobregat ja ens permet disposar d’aigua de gran qualitat per a usos industrials i mediambientals; per exemple retornant al riu Llobregat tancant així el cicle de l’aigua.

Un model d’empresa sostenible

Finalment, treballem per a aconseguir una companyia sostenible, que contribueixi a la lluita contra els efectes del canvi climàtic. Ja fa temps que Aigües de Barcelona es va fixar mesures ambicioses en àmbits com la reducció de la petjada de carboni, que hem reduït un 40’6% des del 2015. Hem incorporat energies renovables, comprem energia lliure d’emissions i disposem d’un model de mobilitat sostenible amb la flota de vehicles elèctrics més gran de Barcelona.  

Però això encara no és suficient i busquem assolir la neutralitat, un dels nostres reptes per a 2030. En matèria de descarbonització, compensarem emissions i analitzarem projectes de recerca de captura de CO2. A més, estem implantant un projecte per convertir les depuradores en Biofactories, factories de recursos com aigua, energia, matèries primeres.

Queda molt per fer, però som optimistes i estem convençuts!!