El blog d'Aigües de Barcelona

On podràs estar al corrent de totes les novetats de la teva aigua.

Blocs

Reduïm la nostra petjada hídrica

Darrerament, hi ha un concepte que sentim amb freqüència: la petjada hídrica. Però, sabem realment què vol dir? Vols saber com reduir-la? Te’n donem les principals claus en aquest post.

L’aigua és renovable. De fet, hi ha ara la mateixa quantitat d’aigua al planeta que quan existien els dinosaures. De tota l’aigua que hi ha a la Terra, només el 3% és dolça. D’aquesta, només l’1% és fàcilment disponible per a usos humans. És evident que cal cuidar aquest 1% disponible...

A escala global, en els darrers cinquanta anys, l’extracció d’aigua del subsol s’ha triplicat. Exercim més pressió sobre els recursos hídrics que mai, en bona part perquè ara som més gent vivint al planeta. I seguim creixent... Segons l’informe de població de Nacions Unides, l’any 2050 podríem ser 9.000 M de persones al món, un factor que serà determinant en la demanda futura d’aigua. Per alimentar aquesta població, la producció d’aliments haurà de créixer un 70% en conjunt.

La petjada hídrica és un indicador per avaluar l’ús d’aigua dolça en el cicle de vida d’un producte o servei. El va introduir l’any 2002 el professor de la University of Twente (Països Baixos) i d’UNESCO-IHE, Arjen Hoekstra (mort als 52 anys al novembre passat). L’any 2014 ja disposava de la seva norma ISO 14044 . El seu càlcul és complicat, però de forma senzilla, podem dir que la petjada hídrica és la suma de l’aigua de pluja (petjada verda) i l’aigua procedent de rius, llacs o aqüífers (petjada blava) utilitzades per produir un producte i la resultant aigua contaminada en el procés (petjada grisa).

Poder calcular aquesta despesa en aigua és fonamental, ja que permet saber quanta aigua s’usa actualment. D’aquesta manera, podem valorar-la millor, els governs poden establir mesures legals d’estalvi i ús, i empreses i ciutadans, contribuir amb les seves accions i decisions a reduir-la.

La teva petjada hídrica

De fet, t’has parat a pensar mai quina és la teva petjada hídrica? Has pensat mai en quanta aigua cal per sostenir el teu nivell de vida i consum? Et sorprendries, és una suma enorme d’aigua invisible, més enllà de la que uses per a qüestions d’higiene i consum personal. Diàriament, contribuïm al consum de grans quantitats d’aigua amb decisions com la compra de productes, roba, aliments, els mitjans de transport que usem.

Tot allò que mengem o bevem requereix aigua. De fet, el 92% de l’aigua que es consumeix diàriament és per produir aliments. Algunes vegades, l’aigua forma part del producte mateix mentre que, en d’altres, ha estat necessària en el procés de fabricació, ja que la indústria la utilitza en la majoria de processos (refrigeració, dissolució de matèries, neteja, etc.). El paper, els plàstics, la roba, els cotxes i la immensa majoria d’objectes que ens envolten són consumidors d’aigua.

La teva petjada hídrica és la suma de tot. Segons la UNESCO-IHE, la petjada hídrica mitjana d’una persona a Espanya és de 6.700 litres per dia, i la major part està relacionada amb el consum de carn, lactis, cereals i olis.

Segons l’organització Water Footprint Network, es calcula que calen 109 litres d’aigua per a una copa de vi de 125 ml; 560 litres per produir un quilo de taronges o 4.325 litres per a un quilo de carn de pollastre. Pots veure aquí quins productes tenen una petjada hídrica més elevada.

A Aigües de Barcelona estem compromesos amb la reducció de la nostra petjada hídrica. Ho fem treballant per l’eficiència de la xarxa de distribució i reduint les fuites. També destinem molts recursos a la conscienciació ciutadana perquè tothom faci uns consums responsables. Com que posem en valor la qualitat de l’aigua, també estem compromesos en la protecció de les masses d’aigua. Estem convençuts que cal avançar en l’economia circular i la gestió global de l’aigua. Entre tots, és possible reduir la nostra petjada hídrica. Som-hi!