La teva factura i consum
Consultar les teves factures
Entendre la teva factura
Tarifes de subministrament
Factura digital
Pagar la factura
Introduir lectura comptador
Telelectura
El teu contracte
Alta de subministrament
Canvi de titular
Tarifes de contractació
Els teus contractes
Les teves dades
Baixa d'un contracte
Autoritzacions
Qualitat de l’aigua
Cercador qualitat de l'aigua
Bonificacions
Sou més de tres persones a casa?
Necessites facilitats per al pagament d’una factura?
Et trobes en una situació de vulnerabilitat?
Recicles i fas servir els punts verds?
Incidències i reclamacions
Obres i afectacions
Fes una reclamació
Customer Counsel - Defensa del Client
Normativa
Carta de compromisos amb els clients
El teu barri o ciutat
Medi ambient i sostenibilitat
Protegim i afavorim la biodiversitat
Ens adaptem al canvi climàtic
La gestió responsable
Minimitzem el nostre impacte per lluitar contra el canvi climàtic
Objectius de Desenvolupament Sostenible
Idees d’estalvi
Com es gestiona l’aigua
La gestió del cicle integral de l’aigua
Fonts d’abastament
Què fem per tu
Agenda
Educació
Blog
Revista
Campanyes
On podràs estar al corrent de totes les novetats de la teva aigua.
L’aigua és renovable. De fet, hi ha ara la mateixa quantitat d’aigua al planeta que quan existien els dinosaures. De tota l’aigua que hi ha a la Terra, només el 3% és dolça. D’aquesta, només l’1% és fàcilment disponible per a usos humans. És evident que cal cuidar aquest 1% disponible...
A escala global, en els darrers cinquanta anys, l’extracció d’aigua del subsol s’ha triplicat. Exercim més pressió sobre els recursos hídrics que mai, en bona part perquè ara som més gent vivint al planeta. I seguim creixent... Segons l’informe de població de Nacions Unides, l’any 2050 podríem ser 9.000 M de persones al món, un factor que serà determinant en la demanda futura d’aigua. Per alimentar aquesta població, la producció d’aliments haurà de créixer un 70% en conjunt.
La petjada hídrica és un indicador per avaluar l’ús d’aigua dolça en el cicle de vida d’un producte o servei. El va introduir l’any 2002 el professor de la University of Twente (Països Baixos) i d’UNESCO-IHE, Arjen Hoekstra (mort als 52 anys al novembre passat). L’any 2014 ja disposava de la seva norma ISO 14044 . El seu càlcul és complicat, però de forma senzilla, podem dir que la petjada hídrica és la suma de l’aigua de pluja (petjada verda) i l’aigua procedent de rius, llacs o aqüífers (petjada blava) utilitzades per produir un producte i la resultant aigua contaminada en el procés (petjada grisa).
Poder calcular aquesta despesa en aigua és fonamental, ja que permet saber quanta aigua s’usa actualment. D’aquesta manera, podem valorar-la millor, els governs poden establir mesures legals d’estalvi i ús, i empreses i ciutadans, contribuir amb les seves accions i decisions a reduir-la.
La teva petjada hídrica
De fet, t’has parat a pensar mai quina és la teva petjada hídrica? Has pensat mai en quanta aigua cal per sostenir el teu nivell de vida i consum? Et sorprendries, és una suma enorme d’aigua invisible, més enllà de la que uses per a qüestions d’higiene i consum personal. Diàriament, contribuïm al consum de grans quantitats d’aigua amb decisions com la compra de productes, roba, aliments, els mitjans de transport que usem.
Tot allò que mengem o bevem requereix aigua. De fet, el 92% de l’aigua que es consumeix diàriament és per produir aliments. Algunes vegades, l’aigua forma part del producte mateix mentre que, en d’altres, ha estat necessària en el procés de fabricació, ja que la indústria la utilitza en la majoria de processos (refrigeració, dissolució de matèries, neteja, etc.). El paper, els plàstics, la roba, els cotxes i la immensa majoria d’objectes que ens envolten són consumidors d’aigua.
La teva petjada hídrica és la suma de tot. Segons la UNESCO-IHE, la petjada hídrica mitjana d’una persona a Espanya és de 6.700 litres per dia, i la major part està relacionada amb el consum de carn, lactis, cereals i olis.
Segons l’organització Water Footprint Network, es calcula que calen 109 litres d’aigua per a una copa de vi de 125 ml; 560 litres per produir un quilo de taronges o 4.325 litres per a un quilo de carn de pollastre. Pots veure aquí quins productes tenen una petjada hídrica més elevada.
A Aigües de Barcelona estem compromesos amb la reducció de la nostra petjada hídrica. Ho fem treballant per l’eficiència de la xarxa de distribució i reduint les fuites. També destinem molts recursos a la conscienciació ciutadana perquè tothom faci uns consums responsables. Com que posem en valor la qualitat de l’aigua, també estem compromesos en la protecció de les masses d’aigua. Estem convençuts que cal avançar en l’economia circular i la gestió global de l’aigua. Entre tots, és possible reduir la nostra petjada hídrica. Som-hi!