La ciència de l’aigua
Què, com, on, quan i per què són les preguntes que tot bon científic es fa sempre davant de qualsevol esdeveniment natural. “La ciència de l’aigua” convida a dur a terme aquesta tasca científica a casa amb experiments senzills relacionats amb l’aigua. “La ciència de l’aigua” és un conjunt de píndoles audiovisuals dinamitzades pel divulgador científic Dani Jiménez, en les quals s’experimenten les propietats de l’aigua i la manera com aquestes propietats afecten el medi ambient i el tractament per potabilitzar-la, depurar-la o transportar-la.
Accedeix
H2Oh! El joc online del cicle integral de l’aigua
Ets capaç de gestionar l’aigua de tota una ciutat i tots els recursos que se’n deriven? H2O, el joc online del cicle integral de l’aigua, proposa crear i ampliar les infraestructures necessàries a mesura que la ciutat creixi, i fer front, així, als reptes tècnics i mediambientals que sorgiran. I ves amb compte, que les peticions de la població s’hauran de’estar satisfertes en tot moment! Aquest joc en línia de gestió de recursos té com a objectiu mostrar la complexa xarxa de subministrament d’aigua que necessiten les ciutats d’avui en dia. Els usuaris d’H2O aprendran a planificar-ne la distribució i a garantir-ne l’abastaiment tant per a empreses com per a personeConsulta aquí la guía didáctica i les instruccions del joc.
Consulta aquí la guia didàctica i les instruccions del joc
Accedeix
Aigua de barri: un projecte de ciència ciutadana
Obrir l’aixeta i que surti aigua és un gest quotidià per a moltes persones rere el qual s’amaga una gran feina d’enginyeria i de les tecnologies més avançades. “Aigua de barri” és un projecte de Ciència Ciutadana, una eina de compromís social i de treball científic. A partir de la pregunta “Com reaccionaries si et despertessis i no tinguessis aigua?”, dissenyem juntament amb el grup d’estudiants una recerca que permeti aportar i interpretar dades que contribueixin a crear opinió sobre aquest problema i a promoure accions de transformació. Durant tot el projecte, es proporciona assistència tècnica.
Accedeix
Origen, rescatem l’aigua
La central de captació i bombament d’aigua s’ha aturat. S’acaba el temps i s’han de trobar els elements necessaris per tornar-la a posar en funcionament. Podràs treballar sota pressió i a contrarellotge per tal de tornar a abastair d’aigua tota la població? “Origen, rescatem l’aigua” és un llibre gràfic interactiu en el qual cada participant pot fer evolucionar la històoria segons quines siguin les seves respostes. Dos joves necessiten ajuda per recuperar els records de l’aigua i que no s’aturi el cicle!
Accedeix
D’on ve l’aigua de l’aixeta? Visita virtual a l'Estació de Tractament d'Aigua Potable de Sant Joan Despí (ETAP SJD)
Recorregut amb realitat augmentada per la planta de Sant Joan Despí. Desplegables en els punts seleccionats de la instal·lació permeten veure en tres dimensions com funciona cada etapa essencial del procés, obtenir contingut sobre el seu funcionament i fer activitats didàctiques complementàries per entendre els reptes d’una potabilització sostenible.
Consulta aquí la guia didàctica
Descarrega't aquí l'app (App store)
Descarrega't aquí l'app (Google Play)
Coneix la potabilitzadora
Visiteu la planta potabilitzadora més gran de Catalunya. L’alumnat coneixerà el procés que experimenta l’aigua des que es capta fins que es consumeix. El recorregut es fa juntament amb un equip educatiu especialitzat i s’adapta a les necessitats de cada centre i grup. Conegueu in situ com arriba l’aigua a les llars, quin és el cicle de l’aigua, com es garanteix la seva qualitat i la quina és la seva importància com a recurs natural limitat.
A més de la visita a la planta també podreu gaudir dels següents tallers experimentals:
EDUCACIÓ SECUNDÀRIA
- D’ON VE L’AIGUA DE L’AIXETA?
Recorregut i taller de consum domèstic (9.30 h i 11.30 h)
90 minuts
- CONEIX LA POTABILITZADORA
Recorregut (9.30 h i 11.30 h)
90 minuts
- UN MATÍ A LA POTABILITZADORA
Recorregut, taller de consum domèstic i tast d’aigües (9.30 h)
180 minuts
BATXILLERAT
- UN MATÍ A LA POTABILITZADORA
Recorregut i taller (9.30 h)
180 minuts
- LA POTABILITZADORA PAS A PAS
Recorregut (9.30 h)
180 minuts
- SUPORT PER AL DESENVOLUPAMENT DE TREBALLS DE RECERCA
Recorregut (segons la disponibilitat)
90 minuts
Documentació interessant:
Per apuntar-t'hi contacte amb nosaltres:
Els reptes del Museu de les Aigües al món Minecraft
Els dos grans desafiaments ambientals als quals ens enfrontem són el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat: pèrdua d’espècies i d’hàbitats. Tots dos tenen conseqüències sobre el cicle de l’aigua i el benestar de les persones. Per això et necessitem! Juga amb nosaltres i construeix un pla d’acció per fomentar la biodiversitat del Museu de les Aigües al món Minecraft.
- REPTE 1. EL REPTE DE LA BIODIVERSITAT DEL MUSEU DE LES AIGÜES AMB MINECRAFT: crea un pla d’acció per protegir la biodiversitat i renaturalitzar l’espai, aconsegueix que criïn espècies autòctones i dona refugi i aliment a la fauna amenaçada. Converteix el Museu en un refugi per a la biodiversitat! Accedeix
Consulta aquí la Guia Pedagògica
- REPTE 2. EL REPTE DE L'AIGUA SUBTERRÀNIA DEL MUSEU DE LES AIGÜES AMB MINECRAFT: el Museu de les Aigües et proposa viure una aventura al món Minecraft. La major part de l’aigua dolça i líquida del planeta no es troba als rius ni als llacs, sinò formant part d’aqüífers com el del Llobregat! Com s’accedeix a aquesta aigua subterrània? Com es millora la seva qualitat? Com s’emmagatzema? Demana l'accés al joc a serveiseducatius@aiguesdebarcelona.cat
24/7/365 La complexitat de tenir aigua a l’aixeta
Com es porta aigua en qualsevol moment del dia als 3,2 milions de persones de l’àrea metropolitana de Barcelona, amb un consum diari de 529 milions de litres? Darrere les tasques principals, com són la captació, potabilització, transport, distribució i manteniment, s’amaguen grans persones i grans xifres! 4.500 km de canonades, 91 dipòsits de capçalera, 94 centrals de bombament, 41 punts de cloració... Esbrina com es gestiona la complexitat de tenir aigua a l’aixeta amb aquest recurs interactiu!
Consulta aquí la guia didàctica i les instruccions del joc
Accedeix
El repte del mil·lenni
Un joc d'enginy per conèixer el Museu de les Aigües a través de la visita interactiva i comprometre’t amb els ODS.
Sabem que una de les coses més importants és cuidar el planeta Terra, ja fa temps que lluitem per fer del món un lloc més just i sostenible a nivell social, econòmic i ambiental. Ara, més que mai, calen persones que estiguin disposades a aprendre i actuar per aconseguir-ho i, el més important de tot, fer córrer la veu perquè tothom s’impliqui en aquest enorme repte.
Accedeix
Activitats educatives per la visita virtual al Museu
Realitza aquestes activitats digitals interactives complementàries a la visita virtual al Museu de les Aigües i aprèn quina relació té l’aigua amb tot el que t’envolta!
Les activitats et permetran treballar la gestió de l’aigua, el procés tecnològic de la seva captació i bombament per a què arribi a totes les llars i la relació entre l’aigua i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.
Accedeix a la visita virtual al Museu
Accedeix a les activitats digitals complementàries a la visita virtual al Museu
Consulta aquí la guia didàctica per secundària de les activitats digitals complementàries a la visita virtual al Museu