El blog d'Aigües de Barcelona

On podràs estar al corrent de totes les novetats de la teva aigua.

Blocs

Efectes del canvi climàtic a Catalunya

Aquesta setmana una DANA ha tornat a colpejar Catalunya i la pluja i el vent han causat estralls sobretot a la costa. El canvi climàtic és una realitat i el nostre territori pateix els seus efectes. Al mateix temps, també som, en part, responsables d’aquest escalfament global. La temperatura augmenta a un ritme de 0,25 ºC per dècada. Un canvi aparentment insignificant des del punt de vista quotidià, però que ja té conseqüències importants.

L’escassetat d’aigua, probablement, és un dels principals efectes negatius del canvi climàtic a Catalunya, ja que bona part del territori es troba al límit pel que fa a explotació de recursos. D’altra banda, augmentarà el nivell del mar, una conseqüència directa del desglaçament dels pols i de les glaceres. A Catalunya els experts han determinat que el nivell del mar puja uns 0,4 centímetres cada deu anys. L’efecte visible d’aquest fenomen serà la pèrdua d’un nombre important de platges, cada cop més erosionades, i la desaparició de bona part de les zones baixes costaneres a causa de les inundacions. 

Pel que fa al territori, serà cada cop més àrid. La disminució de les precipitacions farà augmentar el risc d’incendis en el conjunt de la regió mediterrània, sobretot en zones d’alta muntanya i, com a conseqüència, la fauna i flora també es veuran afectades. Es modificaran els processos essencials de molts organismes i ecosistemes, la qual cosa comportarà que es trobin en risc de desaparèixer totalment.

Però encara som a temps de posar-hi remei. Malgrat la magnitud de tots aquests impactes, dependrà de l’interès que demostrem la ciutadania i els governs per mitigar-los i de la capacitat dels països per adaptar-se a aquesta nova realitat. Petits gestos com fer un ús responsable de l’aigua i de l’energia a casa, apostar per mitjans de transport sostenibles, reduir el consum o triar productes i serveis amb un baix impacte ambiental, ajuden a combatre el canvi climàtic. La implicació d’Aigües de Barcelona en aquesta lluita contra el canvi climàtic és total i els resultats són visibles: hem reduït les emissions de CO2 un 42,86% des del 2015, hem fomentat l’ús d’energies renovables i disposem de la flota de vehicles elèctrics més gran de Barcelona.

Aturar el canvi climàtic és possible. Fer-ho és a les nostres mans.