El blog d'Aigües de Barcelona

On podràs estar al corrent de totes les novetats de la teva aigua.

Blocs

Els beneficis de la digitalització de la gestió de l’aigua

Subministrar aigua a una àrea metropolitana amb milions d’habitants és molt més senzill i precís que fa anys, gràcies a sistemes digitals que controlen totes les fases del cicle urbà de l’aigua: des de la mesura de la pressió i el consum en temps real, fins al seguiment dels equips que reparen avaries.

Obrir una aixeta i que surti aigua és un gest d’allò més normal per a la immensa majoria de ciutadans del món desenvolupat. Però, en realitat, si es coneix el procés al detall es tracta d’un gran treball d’enginyeria, que requereix les tecnologies de control més avançades.

Que l’aigua arribi a tots els punts de Barcelona i a 22 poblacions més és possible gràcies al treball que es realitza al Centre de Control Operatiu d’Aigües de Barcelona, en servei 24 hores al dia i set dies a la setmana. Gràcies a tecnologia desenvolupada per la mateixa empresa, des d’aquest lloc es pot gestionar una xarxa de 4.500 km de canalitzacions, amb un gran desnivell orogràfic, i 200 punts de control de la qualitat de l’aigua a l’instant. De fet, es considera que aquest lloc és dels més avançats del món pel que fa a la gestió de subministrament d’aigua potable a una zona metropolitana.

El Centre de Control emmagatzema més d’1,5 milions de registres diaris. Dades que fan referència a tot el que té a veure amb el manteniment de la xarxa, a les incidències que es gestionen, a l’estat del subministrament, a totes les dades vinculades amb la pressió, els cabals, l’energia, la qualitat de l’aigua... La digitalització de tot el cicle fa molt més senzill un procés que ha de ser constant i sense imprecisions, per assegurar el subministrament a la ciutadania.

A més, al ser un sistema digitalitzat, es pot utilitzar la informació històrica per a l’elaboració de patrons de consum que fan possible generar prediccions de demanda, el que es tradueix en una millora contínua de la gestió del servei. I al poder obtenir diagnòstics de funcionament de més complexitat, podem detectar precoçment situacions que podrien alterar el servei.

Per això, des d’Aigües de Barcelona estem convençuts dels beneficis de la digitalització de la xarxa i seguirem treballant per augmentar l’eficiència en la gestió de tot el cicle de l’aigua.