El blog d'Aigües de Barcelona

On podràs estar al corrent de totes les novetats de la teva aigua.

Blocs

Mobilitat sostenible per reduir la contaminació

Davant les alertes sobre contaminació atmosfèrica a les ciutats, i especialment a Barcelona i Madrid, les empreses han d’optar per la mobilitat sostenible. L’emergència climàtica i els acords internacionals sobre reduccions d’emissions atmosfèriques ens posen davant un escenari que no es pot eludir. 

Fa unes setmanes, la Comissió Europea va denunciar l’estat espanyol al Tribunal de Justícia de la Unió Europea per incomplir els límits de contaminació atmosfèrica. Aquest expedient es va obrir contra Espanya l’any 2015 per superar reiteradament els límits de diòxid de nitrogen a l’àrea metropolitana de Barcelona, el Prat de Llobregat i Madrid.

La denúncia, però, no va arribar a fer-se, ja que els plans de mobilitat sostenible de Madrid i Barcelona van fer pensar que Espanya sí que arribaria a complir la directiva europea en qualitat de l’aire per al 2020. Però, després de la retirada del pla de reducció de trànsit Madrid Central, van tornar a saltar totes les alarmes i, finalment, la Comissió Europea va decidir actuar.

I què és el diòxid de nitrogen que tant alarma la Comissió Europea? A la natura, és un gas que pot provocar les tempestes, per exemple. Però la major part es genera després de processos de combustió a altes temperatures, com en el cas dels vehicles motoritzats, de manera que és molt habitual a les zones urbanes. De color marró groguenc, és molt tòxic per inhalació i pot causar edema pulmonar. Els infants i les persones asmàtiques són els més afectats a la seva exposició.

El trànsit rodat, a més de diòxid de nitrogen, genera altres contaminants. Segons un estudi de l’Institut de Salut Global (ISGlobal), si el nivell de contaminació es reduís als llindars recomanats per l’OMS, s’evitarien anualment 659 morts prematures a Barcelona i, a més a més, l’esperança de vida augmentaria de mitjana 52 dies. Com reduir, doncs, aquesta contaminació tan perjudicial per a la salut?

Com lluitar contra la contaminació?

Com a particular, tens moltes opcions. Per exemple, usar el transport públic, optar per la bicicleta o els vehicles híbrids i elèctrics. Com a empresa, la principal és transformar la teva flota de vehicles en vehicles elèctrics.

A Aigües de Barcelona ho hem fet. De fet, podem dir sens dubte que som l’empresa amb més vehicles elèctrics —120 en total— de l’àrea metropolitana. Hem canviat tots els vehicles que ens ha estat possible donada l'oferta disponible —aquells que tenen versió elèctrica al mercat del vehicle que necessitem— i els usem constantment per gestionar altes, baixes, control de la xarxa i reparació d’avaries. I els carreguem amb energia lliure d’emissions 100%. Gràcies a això, en els darrers dos anys, hem reduït les emissions de CO2 en unes 84 tones anuals, i el consum de dièsel i benzina, en més de 33.000 litres anuals.

Aquesta gestió ens va valdre el reconeixement de l’Associació Espanyola de Gestors de Flotes d’Automòbils (AEGFA) per la bona gestió de la flota automobilística i la promoció d’una mobilitat sostenible. En el marc de la Gala de les Flotes 2018, celebrada a Madrid, Aigües de Barcelona va recollir el Premi al gestor de flotes de l’any, el Premi a la formació i educació de l’usuari de flota i el Premi a la iniciativa empresarial per a una flota ecològica.

Sens dubte, aquest és el camí a seguir!