La teva factura i consum
Consultar les teves factures
Entendre la teva factura
Tarifes de subministrament
Factura digital
Pagar la factura
Introduir lectura comptador
Telelectura
El teu contracte
Alta de subministrament
Canvi de titular
Tarifes de contractació
Els teus contractes
Les teves dades
Baixa d'un contracte
Autoritzacions
Qualitat de l’aigua
Cercador qualitat de l'aigua
Bonificacions
Sou més de tres persones a casa?
Necessites facilitats per al pagament d’una factura?
Et trobes en una situació de vulnerabilitat?
Recicles i fas servir els punts verds?
Incidències i reclamacions
Obres i afectacions
Fes una reclamació
Customer Counsel - Defensa del Client
Normativa
Carta de compromisos amb els clients
El teu barri o ciutat
Medi ambient i sostenibilitat
Protegim i afavorim la biodiversitat
Ens adaptem al canvi climàtic
La gestió responsable
Minimitzem el nostre impacte per lluitar contra el canvi climàtic
Objectius de Desenvolupament Sostenible
Idees d’estalvi
Com es gestiona l’aigua
La gestió del cicle integral de l’aigua
Fonts d’abastament
Què fem per tu
Agenda
Educació
Blog
Revista
Campanyes
On podràs estar al corrent de totes les novetats de la teva aigua.
Existeixen molts motius pels quals el laboratori d’analítica avançada d’Aigües de Barcelona gaudeix d’un gran reconeixement en l’àmbit mundial. Entre aquests, que es tracta d’un equip format per especialistes de diverses disciplines, amb experts en biologia, enginyeria, química orgànica i inorgànica, medi ambient i salut pública. També, perquè participa en investigacions d’àmbit internacional sobre la qualitat de l’aigua i perquè realitza treballs de recerca sobre aquesta temàtica.
Es tracta d’un equip de professionals altament qualificats. Gràcies a la seva activitat, l’aigua dels municipis que abasta Aigües de Barcelona és de la més alta qualitat. Duem a terme prop de 500.000 controls de l’aigua anualment amb l’objectiu d’assolir la màxima seguretat. El que poca gent sap és que, per aconseguir-ho, no només fem servir la tecnologia més puntera.
De vegades, hi ha dispositius no tecnològics més precisos per detectar gustos i olors o per determinar la composició organolèptica de l’aigua. Sembla impossible, però tota aquesta tecnologia necessita la intel·ligència i experiència humanes per ser infal·lible. I de fet, la perfecció del nas humà i de les papil·les gustatives no tenen rival. Per això, al Laboratori d’Aigües de Barcelona existeix des de 1988 un panel de tastadors d’aigua.
I què fan els tastadors d’aigua? No només tastar l’aigua, clar. Són persones entrenades per determinar la qualitat organolèptica de l’aigua. Com a detectius, i basant-se en la seva formació i experiència, poden oferir solució a problemes puntuals d’olor i gust de l’aigua. En alguna ocasió, ha estat aquesta perícia la que ha aconseguit desemmascarar l’origen d’una olor o un gust detectats a l’aigua.
El compost responsable pot trobar-se en concentracions baixíssimes i aparells sofisticadíssims com el cromatògraf de gasos han necessitat l’ajuda del panelista per identificar la molècula exacta que el generava.
Una feina de precisió
Abans de començar el tast, les mostres d’aigua s’escalfen fins als 45 °C per tal que eliminin els elements volàtils i llavors es deixen refredar fins als 25 °C, temperatura que assegura unes condicions òptimes per al tast. Llavors es procedeix al tast.
Cada panelista descriu l’aigua segons uns barems establerts. Els gustos poden ser dolços, amargs, salats i amargs, però segons la sensibilitat de cada persona, aquella mateixa aigua pot recordar elements naturals, com herba o fusta, o tenir notes de caràcter més químic, com un dissolvent o clor. L’extrema sensibilitat d’òrgans com el nas permet arribar a una exhaustivitat increïble.
La informació obtinguda d’aquesta anàlisi sensorial és complementària a l’analítica de laboratori, i és bàsica per a la detecció de gustos i olors que poden provenir d’una font contaminant no detectada. Així doncs, l’aigua que es beu als 23 municipis que abasta Aigües de Barcelona té les majors garanties sanitàries.