El blog d'Aigües de Barcelona

On podràs estar al corrent de totes les novetats de la teva aigua.

Blocs

El gust del aigua de l’aixeta

Dos factors són els que determinen el gust de l’aigua de l’aixeta: el seu origen i el nivell de clor present. Sí, el clor, una substància que popularment no gaudeix de gaire bona imatge. Però la realitat és una altra, ja que el clor es considera, al costat de la penicil·lina, el producte que més vides ha salvat durant el segle xx.

Obrir una aixeta de casa teva i poder beure’n aigua sense cap tipus de risc és un privilegi: no tothom té aquesta sort. Aigua que, a més, té un gust i una olor cada vegada millors, gràcies a tècniques molt avançades de tractament, com l’osmosi inversa que apliquem en la planta depuradora.

L’origen de l’aigua és un factor determinant en el seu sabor, ja que el terreny pel qual circula un riu té unes característiques minerals particulars. Allò que confereix en gran mesura gust i olor a l’aigua de l’aixeta són les sals minerals naturals i altres nutrients que conté.

L’aigua que prové del riu Llobregat té una mineralització elevada, que adquireix a causa del recorregut que fa per una conca salina. La sal, com a potenciador natural del sabor, realça el gust de clor. En canvi, l’aigua procedent de la conca del riu Ter té una concentració salina moderada, i és rica en calci i bicarbonats, substàncies més agradables al gust.

Sigui quina sigui la seva composició, l’aigua per consumir sempre ha de ser clorada. De fet, la cloració és un gran aliat de la salut pública. La seva capacitat per eliminar bacteris i altres microorganismes ha contribuït a prevenir i erradicar multitud de malalties de transmissió hídrica. En conseqüència, el gust de clor s’hauria de percebre com un signe de qualitat.

En cas que vulguis millorar el gust i l’olor de la teva aigua, et recomanem que just acabada de sortir de l’aixeta la posis en una gerra de vidre oberta, la deixis reposar una mitja hora perquè el clor s’evapori i després la fiquis a la nevera. El fet de refredar l’aigua provoca que es redueixin l’olor i el gust de clor. Un altre truc és tirar-li unes gotes de llimona; ajudaran a eliminar el clor.