El blog d'Aigües de Barcelona

On podràs estar al corrent de totes les novetats de la teva aigua.

Blocs

Aprendre a treballar, treballant

Aigües de Barcelona i la Fundació Agbar col·laboren en el projecte Jove Valor, que ofereix contractes d'un any a joves en situació de vulnerabilitat.

Segons dades de l'Institut Català d'Estadística, a Catalunya, la taxa d'atur entre els joves entre 16 i 24 anys és de quasi el 25%. De fet, tot i que el nombre d'aturats inscrits a les oficines d'ocupació de Catalunya el setembre del 2019 va ser més baix que l'any passat, l'atur entre els més joves ha estat l'únic que ha augmentat, en concret un 2%. A més, a Barcelona, s'estima que el 13,2% de persones joves ni estudia ni treballa, segons va concloure un estudi encarregat per l'Ajuntament a la Fundació BCN Formació Professional.

Les xifres d'atur juvenil ofereixen poc marge per a l'optimisme. En molts casos, ens presenten un perfil de jove que, fora del sistema educatiu i sense opcions d'accés al sistema laboral, ja que no disposa d'experiència a una feina real, és incapaç de sortir d'un cercle viciós de difícil solució.

Aquest és un dels principals problemes actuals pel jovent més vulnerable. Per sort, existeixen iniciatives que tracten de revertir la situació. Una d'elles neix de Fundesplai, la Fundació Catalana de l'Esplai, que a través del seu projecte Jove Valor ofereix un entorn adequat per a la inserció laboral d'aquests joves i un acompanyament personalitzat en la seva transició cap a la vida adulta. Podeu linkar a un vídeo sobre aquest projecte clickant aquí.

Acompanyament personalitzat

Jove Valor és un programa que s'inspira en un exitós projecte de la Fundação Pro Cerrado del Brasil, que es desenvolupa des de fa 20 anys, i que posa en contacte nois i noies en aquesta situació amb empreses acollidores que els ofereixen un contracte remunerat d'un any. La clau de l'èxit d'aquest programa d'inserció és que ofereix un procés de treball formatiu en l'entitat social combinat amb estades en una empresa acollidora, on aprenen a desenvolupar-se en una cultura organitzativa i els seus hàbits de treball.

Els joves reben un contracte de feina d'un any i l'acompanyament personalitzat i constant d'un tutor o tutora que vetlla per la seva bona integració. El Servei d'Ocupació de la Generalitat de Catalunya supervisa tot el procediment. D'aquesta forma, les noies i nois tenen davant seu una porta oberta d'oportunitat.

 

Un d'aquests nois és Mohamed Kabouri, qui fa dos anys va participar en el projecte de la mà de la Fundació Agbar i Aigües de Barcelona, com a empresa acollidora. Després de fer una primera estada en el marc del programa a l'estació depuradora d'aigües residuals del Besòs, el jove ha estat contractat per Aigües de Barcelona. Durant aquest temps, a més de la seva tasca actual a la depuradora, també ha desenvolupat treballs com a ajudant d'operacions de subministrament d'aigua a la Direcció de Zona de Barcelona Sud.

Conscients de la importància d'oferir oportunitats laborals als joves que ho tenen més difícil, actualment s'ha ampliat la col·laboració amb el projecte Jove Valor amb dues persones més. En Sergio es troba donant suport al departament planificació de projectes a la Direcció de Zona Llobregat Nord i Steven col·labora com a ajudant a la depuradora del Besòs.