null Finalitza la primera edició del Laboratori d’Innovació Oberta per a Municipis, una iniciativa que pretén donar solucions a reptes relacionats amb l’aigua i la sostenibilitat

El Laboratori d’Innovació Oberta per a Municipis, impulsat per Aigües de Barcelona i Mobile World Capital Barcelona, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat, ha finalitzat amb la participació de 6 empreses i start-ups finalistes d’arreu del món. La iniciativa pretén donar solucions a reptes relacionats amb l’aigua i la sostenibilitat de diferents municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona.

En un context de crisi climàtica, la sostenibilitat i l'ús conscient dels recursos naturals com l'aigua són una prioritat. En aquesta primera edició a Esplugues de Llobregat, els participants han presentat les seves solucions al repte “Com pot ajudar la tecnologia a optimitzar l’ús de l’aigua per al reg de les àrees verdes de la ciutat?”. Municipis com Esplugues de Llobregat estan treballant per fer un consum responsable d’aigua destinada al reg que ajudi a reduir-ne la utilització, sense perdre les zones verdes que es consideren espais de qualitat relacionats amb la salut mental i física de la població.

L’empresa guanyadora ha estat Trigger Systems qui ha presentat una solució de reg autònom intel·ligent, on els controladors de la plataforma decideixen, mitjançant més de 300 múltiples paràmetres, quant i quan s'ha d'aplicar aigua. El sistema aprèn de múltiples fonts com l'entorn, el comportament dels usuaris, les dades meteorològiques, les prediccions meteorològiques, els sensors d'humitat del sòl, el cabalímetre, la pressió i utilitza satèl·lit i canal de vídeo per a la retroalimentació del control.

La solució guanyadora s’implementarà al municipi d’Esplugues de Llobregat mitjançant un pilot, a fi de validar la proposta i el seu impacte en un context real.

El jurat d’aquesta primera edició ha estat format per 7 experts i expertes de reconeguda trajectòria en el sector de l’aigua, la innovació tecnològica, la comunicació i la ciència, i  han estat els responsables d’escollir la solució guanyadora. 

D’aquesta manera, el Laboratori d’Innovació Oberta per a Municipis busca multiplicar l’impacte a través de la col·laboració publicoprivada i posar la tecnologia al servei de la societat, per convertir els municipis de l’entorn metropolità en laboratoris d’innovació en l’àmbit de l’aigua i fomentar la sostenibilitat dels recursos hídrics. Aquest 2023 es duran a terme noves convocatòries amb altres ajuntaments.