Actualitat

null Aigües de Barcelona posa en marxa una nova infraestructura per dotar de major resiliència el sistema de tractament de l’ETAP de Sant Joan Despí en temps de sequera

En el context actual, marcat per l’emergència climàtica i la sequera més greu dels últims 70 anys a Catalunya, Aigües de Barcelona és conscient de la necessitat d’aprofitar al màxim els recursos hídrics disponibles per garantir la resiliència de l’abastament d’aigua a l’àrea metropolitana de Barcelona.

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, i el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, han visitat les obres de la nova infraestructura de l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) de Sant Joan Despí acompanyats de Samuel Reyes, director de l’ACA i Belén García, alcaldessa de Sant Joan Despí. Per part d’Aigües de Barcelona, hi han assistit el vicepresident, Ciril Rozman, i altres directius de la companyia.

 

Peu de foto: Ciril Rozman, vicepresident d’Aigües de Barcelona, i altres directius de la companyia, han rebut la visita de Pere Aragonès, president de la Generalitat, i David Mascort, conseller d'Acció Climàtica de la Generalitat, a l’ETAP de Sant Joan Despí.

Aigües de Barcelona porta temps treballant per estendre l’ús d’aigua regenerada com a solució davant d’episodis de sequera com l’actual. Per això, ja impulsa 1.500 litres/segon d’aigua regenerada des de l’Estació Regeneradora d’Aigua (ERA) del Baix Llobregat aigües amunt del riu Llobregat fins a un punt, situat a Molins de Rei, on s’afegeix al cabal del riu en condició d’aigua prepotable. Vuit quilòmetres curs avall, aquesta aigua arriba al punt de captació de la planta potabilitzadora (ETAP) de Sant Joan Despí, amb la qual cosa l’aigua torna a entrar en el procés de tractament i potabilització per enviar-la posteriorment a la xarxa de distribució amb total garantia.

Per seguir complint amb els estàndards de qualitat que marca la legislació vigent, en aquest context de sequera i per tant d’una menor disponibilitat d’aigua, Aigües de Barcelona ha dut a terme una actuació per dotar d’una major resiliència i robustesa al sistema de tractament de l’ETAP de Sant Joan Despí.

L’aigua d’origen superficial del riu Llobregat captada actualment a la planta té una composició que en fa més complex el tractament ja que cada cop hi ha menys cabal d’aigua al riu, i a més, part d’aquest cabal prové del procés de regeneració d’aigua residual. En aquest context, l’aigua superficial requereix un tractament més robust, com la ultrafiltració i l’osmosi inversa, per poder ser potabilitzada. Fins aquest moment, l’aigua superficial i la subterrània, provinent de l’aqüífer del Llobregat, es barrejaven a la planta i es derivaven per igual cap a la línia de tractament per ultrafiltració i osmosi inversa i cap a la línia de tractament per ozonització i carbó actiu.

Ara, la companyia ha posat en marxa una instal·lació per connectar directament l’aigua d’origen subterrani amb la línia de tractament d’ozonització i filtres de carbó actiu. Aquesta actuació permet separar totalment l’aigua d’origen superficial de la d’origen subterrani en el procés de tractament de la planta, reservant les etapes d’ultrafiltració i osmosi inversa per al tractament de l’aigua del riu, i la línia de tractament d’ozonització i filtres de carbó actiu per a l’aigua d’origen subterrani. A més, per garantir que aquesta aigua subterrània es pugui tractar als filtres de carbó de la planta sense que aquests perdin efectivitat de manera accelerada, s’ha renovat el material filtrant dels filtres de carbó.