null Aigües de Barcelona i l’Ajuntament de Cornellà renoven l’aliança per no deixar ningú enrere

Rubén Ruiz, director general d’Aigües de Barcelona, i Antonio Balmón, alcalde de Cornellà de Llobregat, han signat avui la renovació del protocol per afrontar l’emergència en l’àmbit de la pobresa energètica, que dona continuïtat al signat el març del 2017. L’objectiu del protocol és fixar el procediment per garantir el subministrament d’aigua a qui no el pugui pagar per manca de recursos econòmics, en aplicació de la Llei 24/2015, de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica. 

El protocol se suma a les mesures posades en marxa unilateralment des del 2012 per Aigües de Barcelona per no tallar l’aigua a ningú que no la pugui pagar. A més de garantir l’aigua, la companyia disposa d’un Fons de Solidaritat per ajudar a pagar el consum d’aigua a les famílies amb dificultats. Aquest fons, que es gestiona en coordinació amb els serveis socials dels municipis de l’àrea metropolitana proveïts per Aigües de Barcelona, ja ha bonificat la factura de l’aigua a més de 44.000 famílies en situació de vulnerabilitat, amb una inversió superior als 19 milions d’euros. A Cornellà de Llobregat, s’han atorgat ajuts a més de 1.600 famílies, a les quals s’han destinat més de 900.000 euros.

La trobada ha servit també per donar inici al projecte ONA (Ocupació, Necessitats Bàsiques i Apoderament), que impulsa Aigües de Barcelona, juntament amb Creu Roja i Tàndem Social, des de la seva voluntat per contribuir a la recuperació econòmica i social i en el seu compromís amb les persones en risc de vulnerabilitat. La iniciativa té com a objectiu apoderar les persones beneficiàries del Fons de Solidaritat, amb un programa innovador i transformador, de dos anys de durada, que combina la cobertura estable de les necessitats bàsiques amb un programa específic de millora de l’ocupabilitat i el desenvolupament de competències.

Un total de 38 persones acollides al Fons de Solidaritat participen actualment en la prova pilot del projecte ONA, amb el qual es vol desenvolupar una metodologia que es pugui replicar en altres territoris, així com millorar l’anàlisi de la vulnerabilitat i el disseny d’itineraris de transformació social a través de l’ocupació.

El protocol per afrontar l’emergència en l’àmbit de la pobresa energètica ja s’ha signat amb els 23 consistoris metropolitans on Aigües de Barcelona està present: a més de Cornellà, Sant Adrià de Besòs, Begues, Esplugues, Sant Joan Despí, Sant Climent, el Papiol, Santa Coloma de Cervelló, Torrelles, Montcada i Reixac, Castelldefels, Viladecans, Sant Feliu, Sant Just, Montgat, Gavà, Pallejà, Santa Coloma de Gramenet, Sant Boi, l’Hospitalet, Badalona, Barcelona i Cerdanyola. Aquest protocol posa de manifest el compromís de la companyia amb la ciutadania, i en aquest cas en concret, amb les famílies en situació de vulnerabilitat.